Hallituksen valinnanvapausesitys on paraikaa lausuntokierroksella. Eri alojen asiantuntijat ovat todenneet, että soteuudistukselle asetetut alkuperäiset tavoitteet eivät tule toteutumaan. Pahimpina pelkoina ovat julkisen terveydenhuollon vakava rapautuminen, kustannusten kasvu ja tosiasiallinen hoidon saannin vaikeutuminen.

– Valinnanvapautta, erityisesti asiakasseteliä, lähestytään itsetarkoituksena. Poliitikot väittävät saaneensa kansalta mandaatin toteuttaa mikä tahansa uudistus, joka perustuu valinnanvapaudelle, koska suurin osa suomalaisista kannattaa valinnanvapautta. Kansalaisilla ei kuitenkaan oikeasti ole käsitystä siitä, mitä on tapahtumassa – tämäkin tietysti palvelee asiaa ajavia tahoja, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoi.

Yritetään korjata asioita, jotka eivät ole rikki

Kansainvälisten vertailujen mukaan Suomen sotemenot eivät ole poikkeuksellisen korkeat, varsinkaan erikoissairaanhoidon osalta, joka toimii muutenkin erittäin hyvin.

– Missään muualla maailmassa ei ole tehty tällaista uudistusta. Edes se, mitä Ruotsissa on tehty, ei toimi. Kaikkein järjettömintä Suomen uudistuksessa on se, että siinä yritetään korjata asioita, jotka eivät ole rikki. Perusterveydenhuollon jonoja voidaan lyhentää muilla tavoin kuin luomalla yksityisten suuryritysten pussiin pelaava ylimitoitettu uudistus, jota kauniisti kutsumme ”valinnanvapaudeksi”, Halla-aho jatkaa.

Veronmaksajien miljardit yksityisiin taskuihin

Muun muassa Valtiontalouden tarkastusvirasto on tuonut julki, että soteuudistukselle asetetut säästötavoitteet ovat myös epärealistisia. Työntekijöiden vuoto yksityiselle sektorille nostaa palkkoja ja lisää kustannuksia. Samalla maakunnan on pakko taata lakisääteiset palvelut, oli alueella yksityisiä tuottajia tai ei. Miljardeja suomalaisten veronmaksajien rahaa siirretään yksityisille toimijoille.

– Maakunta eli siis lopulta valtio ja veronmaksajat kantavat taloudellisen ja muun vastuun yksityisten yritysten edesottamuksista. Kahden kerroksen palvelut eivät ole häviämässä, päinvastoin. Hyvätuloisilla ja hyvinvoivilla menee jatkossa entistä paremmin. Monilla muilla, etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella, yhä huonommin, Halla-aho tiivistää uuden mallin ongelmat.

– Kyseessä on valtava taloudellinen ja sosiaali- ja terveyspoliittinen keikaus. Ei sitä voi tiivistää sloganeihin, joilla hallitus yrittää saada kansalaisia uskomaan tähänkin vedätykseen. Kokoomuksen innokkuus ja motiivit on helppo ymmärtää, mutta hallituksessa on kaiketi pari muutakin puoluetta.

SUOMEN UUTISET