Minikilpailutuksessa hoiva-alan yrittäjät osallistuvat vanhuspalvelujen ostajan eli maakunnan tai kunnan järjestämään tarjouskilpailuun, jossa halvimman palvelun tarjoaja voittaa kilpailun ja saa hoitaakseen palvelut. Näin kertoi perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen tämän aamun Huomenta Suomen lähetyksessä, jossa aiheena oli vanhustenhoito.

”Järkyttävä suuntaus”

Minikilpailutusta järjestetään myös yksittäisen vanhushoivapaikan hankinnassa. Kun vanhus tarvitsee ympärivuorokautisen hoivapaikan, hänet kilpailutetaan kisassa, johon valitaan muutama yritys, jotka sitten reaaliajassa päivittyvien ja antamiensa tarjousten perusteella kilpailevat vanhuksesta. Hintaa poljetaan alas, kunnes minihinta saavuttaa pisteensä.

– Tämä on järkyttävä suuntaus ja sote-uudistuksessa tämä suunta on se, jolla säästöt haetaan. Ei ole muuta tietä, säästöt syntyvät ja ne nyhdetään nöyryyttävästi vanhusten hoidon, mutta myös arvon, alasajolla, Juvonen sanoo.

– Vanhukset huutokaupataan kuin huutolaiset tai tavara ikään, mutta erona perinteiseen huutokauppaan on se, että kun yleensä huutokaupassa korkein tarjous voittaa niin tässä voittaakin alhaisin tarjous.

Pienyritykset eivät voi polkea hintojaan

Se hoiva-alan palvelutuottaja, joka on valmis polkemaan myös omat palveluhintansa jo entisestään alemmas, on voittaja.

– On päivän selvää, mitä tapahtuu. Ei ole uutinen tai yllätys, että tilaaja voittaa ja saaja häviää. Alehinnoin ei voi järjestää hyvää, laadukasta ja turvallista vanhustenhoitoa. Tämä pudottaa myös pienet hoiva-alan pk-yritykset pois markkinoilta, sillä eivät he voi tuottaa palvelua pilkkahintaan ja lähteä polkemaan hintojaan.

– Mistä he oikein ryhtyvät tinkimään? Ruoasta, hoitotarvikkeista vai hoitajista? Voiko esimerkiksi 70 euron vuorokausihinnalla tuottaja järjestää vanhuksen hyvän ja laadukkaan ympärivuorokautisen hoivapaikan ja hoidon, kertokaa se pk-yritys, joka kykenee, Juvonen kysyy.

Suuret ostavat pienet markkinoilta

Juvonen pitää harmittavana sitä, että suuret toimijat ryntäävät ostamaan pienet hoiva-alan yritykset ja pienhoivayrittäjyyden markkinat tuhoutuvat.

– Hoiva-alan pienyrittäjyys ajetaan alas ja samalla naisvaltaiselle yrittäjyydelle näytetään kaapin paikka. Moni hoiva-alan pienyritys on juuri naisyrittäjän ylläpitämää. Puhelimet soivat tiuhaan – isot toimijat tekevät ostotarjouksiaan ja sote-markkinat vallataan heidän haltuunsa.

Laitospaikat ajetaan alas

Ongelmia on Juvosen mielestä runsaasti myös kotihoidossa, sillä laitospaikat ajetaan alas ja huonokuntoiset vanhukset kärvistelevät kodeissaan oman onnensa nojassa – hoitajan käydessä harvakseltaan ja kiireellä.

– Pitkien etäisyyksien Suomessa ja esimerkiksi maaseudulla tämä on arkea. Espoossa tapahtunut kotihoidossa olleen vanhuksen menehtyminen yksin kodissaan on hirveä uutinen, joka ravistelee samalla koko hoivakenttää.

– Tämäkö oli se satavuotias Suomi, jota niin hehkutettiin? Tämä on järkyttävä Suomi. Perussuomalaiset vaativat nyt heti otetta ja ryhtiä vanhustenhoitoon. Kriisikokous pystyyn, hallitus, Juvonen vaatii.

SUOMEN UUTISET