Päivi Lavanderin (TtM) väitöskirjan (Oulun yliopisto) sanoma siitä, että valtaosa hoitajien työajasta kuuluu muuhun kuin potilaan välittömään hoitoon on erittäin tärkeää kuultavaa – ja se tulisi ottaa myös sillä vakavuudella, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

– On ikävää, että tätä viestiä ei kuitenkaan kuulla. Vanhustenhoidon laatusuositus on päivitetty kesällä ja mitä siellä lukeekaan? Välitön asiakastyö on avattu suurella ikkunalla ja siihen luetaan mm. kodin ja yksikön ulkopuoliset aktiviteetit, ulkoilu, kaupassa käynti ja asiointi. Myös kirjaaminen ja puhelimessa puhuminen tai muu tekninen yhteys asiakkaan kanssa luetaan välittömään asiakastyöhön.

– Tämä tarkoittaa sitä, että hoitajamitoitukseen luetaan henkilöt, jotka joutuvat jopa poistumaan työyksiköstä asiakkaiden eli vanhusten läheltä kesken kiireisen työpäivän. Yksikön vahvuuteen luettava normihoitaja ei voi poistua yksiköstä vaikkapa ulkoilemaan tai kauppaan vanhuksen kanssa, Juvonen huomauttaa.

Hoitaminen näyttää helpolta paperilla

Juvosen mielestä siihen tehtävään on oltava täysin oma ja ylimääräinen henkilö.

– Ihmisen hoitaminen on niin helppo määritellä paperilla, mutta lähdepäs tekemään sitä konkreettisesti paikan päälle ja sinne sairasvuoteen viereen. Kyllä siellä ne turhat luulot ja hienot suunnitelmat karisevat.

– Ikäihmisten palvelujen laatusuosituksessa on erittäin vakava valuvika, joka tulee aiheuttamaan vanhustenhoidon kentällä huomattavaa painetta, hoidon ja hoivan kiirettä sekä epävarmoja toimintatapoja.

Takaisin ministeriöön korjauskierrokselle

Juvonen vaatii, että ministeriö avaa välittömän asiakastyön määritelmät uudelleen.

– Eli uunituore vanhustenhoidon laatusuositus tulee palauttaa takaisin ministeriöön korjauskierrokselle.

SUOMEN UUTISET

Tagit