Sosiaali- ja terveysvaliokunta päättyi eilen kaaokseen, kun valiokunta ei päässyt sopimukseen sote-lausunnon valmistumisesta. Vielä aamupäivällä oli kompromissi siitä, että valiokunta kokoontuu yhden viikon muuta eduskuntaa pidempään.

Tauon jälkeen keskustan edustajat kuitenkin alkoivat vaatimaan, että asiaan on palattava uudelleen jo elokuun alussa, jolloin valiokunnan työn on oltava valmis. Muuten uudistus viivästyy.

Keskustan painostus törkeää

Perussuomalaiset edustajat syyttävät keskustaa valiokunnan törkeästä painostamisesta.

– Hallitus ensinnäkin unohti, että sillä on vastuu lainsäädännön ohjauksesta, kun se ei antanut täydentävää hallituksen esitystä soteen. Nyt hallitus sysää sille kuuluvan lainvalmisteluvastuun valiokunnalle. Keskustan kiireruoska tuntuu valiokunnan selkänahassa, perussuomalaisten kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen kommentoi.

– Keskustan painostus on kerrassaan törkeää. He peruisivat virkamiesten lomat valmistelutyötä, jotta he saisivat haluamansa. Lapsellista kiristystä. Viivästyminen on vain ja ainostaan hallituksen vastuulla, koska se on kerta kaikkiaan tehnyt huonoa ja jopa perustuslain vastaista työtä, Juvonen syyttää.

Juvonen vaatii pääministeriltä julkista vastausta kysymykseen, miksi keskusta haluaa runnomalla runnoa uudistuksen jopa asiantuntijoita kuulematta.

Hintalapulla ei ole enää hallitukselle väliä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa, että koko perussuomalainen eduskuntaryhmä on jo pitkään ollut järkyttynyt keskustan ja kokoomuksen tavasta pakottaa kansanedustajia sotevalmistelussa. Pakottaminen on hänen mukaansa pahentunut, kun vaalit lähestyvät.

– Vuosisadan uudistuksen sisällöllä, palveluilla ja hintalapulla ei ole enää hallitukselle väliä, kunhan mikä tahansa sotkukasa saadaan valiokunnasta ulos ja läpi. Perussuomalaiset vaativat kansanedustajille ja virkamiehille oikeutta tehdä työnsä ilman jatkuvaa painostamista, Meri vaatii.

– Perussuomalaiset puolustavat suomalaisten palveluita loppuun asti. Emme ole antamassa tuumaakaan tappelematta, kansanedustajat toteavat.

SUOMEN UUTISET