Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pitää hallituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan tämänaamuisia lausuntoja sote-lakipaketin käsittelystä ristiriitaisina.

Lausunnot kertovat Juvosen mielestä hallituksen soutuveneen huojumisesta, eikä sen soutajat näytä itsekään tietävän, että pitäisikö nyt soutaa vai huovata.

– Kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoo Iltasanomissa (4.6.), että tarvitaan aikaa, eikä hän usko oman puolueensa valtiovarainministerin Petteri Orpon luomaan kiireiseen aikatauluun sote-lakipaketin valmistumisessa. Sarkomaa nimitti ihmeeksi tilannetta, mikäli sote-lait saataisiin käsiteltyä ennen kesätaukoa. Orpo on esittänyt, että lait on käsiteltävä ennen eduskunnan kesätaukoa.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, keskustan Hanna Kaisa Heikkinen sen sijaan syyllistää oppositiota toteamalla, että oppositiosta riippuu, onko sillä tahtotilaa käsitellä lakiesitys napakasti eteenpäin. Kerrassaan uskomatonta tiedottamista tänä aamuna sosiaali- ja terveysvaliokunnan oven ulkopuolelta, sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsen Juvonen sanoo.

Sote-lakipaketti jätettävä syksyyn

Juvonen toteaa hallituksen liitosten nitisevän ja sen sisällä käytävän taistelua, voittaako viisaus vai vallanhimo.

– On kerrassaan käsittämätöntä, että perustuslakivaliokunnan esiin nostamat epäkohdat tuntuvat valtiovarainministeriössä kevyiltä kuin kesätuuli. Esimerkiksi rahoituslakiin liittyvien epäkohtien korjaaminen sekä EU-notifionnin tarpeen selvittäminen ovat niin suuria kokonaisuuksia, että jo nuo asiat vaativat paitsi perusteellista aikaa myös rahkeita asioiden käsittelyyn. Sote-lakipaketti jää väistämättä syksyyn, mikäli hallituksessa on yhtään järjen ääntä, Juvonen sanoo.

Kiireessä tulee sutta ja sekundaa

Rahoitus on ollut Juvosen mukaan kuuma peruna sote-valiokunnassa.

– Meillähän oli tilanne, että hallituksen valiokunnan jäsenet jyräsivät äänestyksessä valiokunnalta mahdollisuuden lausua julkisen talouden kehyksistä tilanteessa, jossa eduskunta on käsittelemässä suurta sote-uudistusta. Uudistuksen tuomia lisäkuluja ei kuitenkaan ole huomioitu kehyksissä. Sote-valiokunnan opposition jäsenet ovat olleet järjestelmällisesti huolissaan sekä rahoituksen riittävyydestä, että kiireestä sote-lakien eteenpäin viemiseksi. Siihen liittyi myös oppositionedustajien yhteinen kirjelmä eduskunnan puhemiehistölle, jossa vaadimme riittävän ja perusteellisen käsittelyn mahdollisuutta sote-lakipaketille, Juvonen muistuttaa.

– Kiireellä tehden syntyy sutta ja sekundaa, rakas Suomemme ja sen kansalaiset eivät ole sitä ansainneet. Hyvä, laadukas, yhdenvertainen ja käyttäjälleen kohtuuhintainen sosiaali- ja terveydenhuolto on liian arvokas uhrattava tämän kevään epävarmuuden markkinoille. Perustuslakivaliokunnan kritiikki valinnanvapauslaista on käsiteltävä hyvin ja ajan kanssa.