

MATTI MATIKAINEN
Juvonen: Hallituksen tiedottaminen sote-lakien käsittelystä ristiriitaista – ”Kerrassaan uskomatonta”
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pitää hallituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan tämänaamuisia lausuntoja sote-lakipaketin käsittelystä ristiriitaisina.
Lausunnot kertovat Juvosen mielestä hallituksen soutuveneen huojumisesta, eikä sen soutajat näytä itsekään tietävän, että pitäisikö nyt soutaa vai huovata.
– Kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoo Iltasanomissa (4.6.), että tarvitaan aikaa, eikä hän usko oman puolueensa valtiovarainministerin Petteri Orpon luomaan kiireiseen aikatauluun sote-lakipaketin valmistumisessa. Sarkomaa nimitti ihmeeksi tilannetta, mikäli sote-lait saataisiin käsiteltyä ennen kesätaukoa. Orpo on esittänyt, että lait on käsiteltävä ennen eduskunnan kesätaukoa.
– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, keskustan Hanna Kaisa Heikkinen sen sijaan syyllistää oppositiota toteamalla, että oppositiosta riippuu, onko sillä tahtotilaa käsitellä lakiesitys napakasti eteenpäin. Kerrassaan uskomatonta tiedottamista tänä aamuna sosiaali- ja terveysvaliokunnan oven ulkopuolelta, sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsen Juvonen sanoo.
Sote-lakipaketti jätettävä syksyyn
Juvonen toteaa hallituksen liitosten nitisevän ja sen sisällä käytävän taistelua, voittaako viisaus vai vallanhimo.
– On kerrassaan käsittämätöntä, että perustuslakivaliokunnan esiin nostamat epäkohdat tuntuvat valtiovarainministeriössä kevyiltä kuin kesätuuli. Esimerkiksi rahoituslakiin liittyvien epäkohtien korjaaminen sekä EU-notifionnin tarpeen selvittäminen ovat niin suuria kokonaisuuksia, että jo nuo asiat vaativat paitsi perusteellista aikaa myös rahkeita asioiden käsittelyyn. Sote-lakipaketti jää väistämättä syksyyn, mikäli hallituksessa on yhtään järjen ääntä, Juvonen sanoo.
Kiireessä tulee sutta ja sekundaa
Rahoitus on ollut Juvosen mukaan kuuma peruna sote-valiokunnassa.
– Meillähän oli tilanne, että hallituksen valiokunnan jäsenet jyräsivät äänestyksessä valiokunnalta mahdollisuuden lausua julkisen talouden kehyksistä tilanteessa, jossa eduskunta on käsittelemässä suurta sote-uudistusta. Uudistuksen tuomia lisäkuluja ei kuitenkaan ole huomioitu kehyksissä. Sote-valiokunnan opposition jäsenet ovat olleet järjestelmällisesti huolissaan sekä rahoituksen riittävyydestä, että kiireestä sote-lakien eteenpäin viemiseksi. Siihen liittyi myös oppositionedustajien yhteinen kirjelmä eduskunnan puhemiehistölle, jossa vaadimme riittävän ja perusteellisen käsittelyn mahdollisuutta sote-lakipaketille, Juvonen muistuttaa.
– Kiireellä tehden syntyy sutta ja sekundaa, rakas Suomemme ja sen kansalaiset eivät ole sitä ansainneet. Hyvä, laadukas, yhdenvertainen ja käyttäjälleen kohtuuhintainen sosiaali- ja terveydenhuolto on liian arvokas uhrattava tämän kevään epävarmuuden markkinoille. Perustuslakivaliokunnan kritiikki valinnanvapauslaista on käsiteltävä hyvin ja ajan kanssa.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Sote-hoppu loppu – valinnanvapauslain korjaaminen iso urakka ja rahoituslain korjaaminen suuri haaste

Juvonen: Kansalaisen sote-piikki on auki – varautukaa maksamaan ylimääräistä

Immonen: Sote-uudistukseen sisältyy merkittäviä riskejä

Perussuomalaiset vaativat vastausta pääministeriltä: Miksi te kiristätte ja syytätte valiokuntaa, kun vastuu on hallituksella?
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää