Hallitus ei kerro Suomen kansalaisille sitä, että mitä tämä sote-lysti tulee maksamaan kansalaiselle. Kansalaisen kukkarolla tullaan varmasti käymään entistäkin enemmän, sillä palveluille etsitään aina maksumies, muistuttaa perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

– Kansalaisen sote-piikki on auki – varautukaa maksamaan ylimääräistä. Valtiolla ei ole olemassa Roope Ankan rahakirstua.

– On kerrassaan käsittämätöntä, että asiakasta eniten koskettavaa asiakasmaksulakia ei ole tuotu lakipakettien rinnalla lainkaan käsittelyyn. Sitä ollaan kuitenkin uudistamassa ja se tulee joskus ”myöhemmin”, niin milloin? Juvonen kysyy.

Valinnanvapaudesta suuri puhallus

Juvosen mielestä hallitus pimittää sitä tärkeintä tietoa eli hintaa.

– Ei sote-taloa näin tule rakentaa, että ensin luodaan rakenteet ja raamit ja vasta sitten etsitään maksumies tälle kaikelle. Rahoituksen riittämättömyys on ollut yksi asiantuntijoiden suurimmista huolenaiheista. Tästä voi vain viettää sen johtopäätöksen, että valinnanvapauslainsäädäntö on suuri puhallus, jossa kohteena on suomen kansalainen, Juvonen toteaa.

Paljonko asiakasmaksut nousevat?

Juvonen sanoo hallituksen puheita vastuuttomiksi ja vaatii, että peli vihelletään nyt poikki.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon osuus valtionbudjetista on toiseksi suurin. Suuria menoja on tulossa myös jatkossa. Yleensä maksaja on asiakas itse.

– Miten on hallitus, kuinka paljon asiakasmaksut tulevat tulevaisuudessa nousemaan ja minkä suuruinen on asiakassetelin tai henkilökohtaisen budjetin arvo, kun esimerkiksi vanhus tai vammainen lähtee hankkimaan toisin sanoen ostamaan itselleen sillä palvelua? Myös asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin arvo on avattava: paljonko asiakas itse joutuu laittamaan lisärahaa saadakseen itselleen laadukasta palvelua? Juvonen kysyy.

SUOMEN UUTISET