Perussuomalaisten kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen pitää perustuslakivaliokunnan lausuntoa valinnanvapauslainsäädännöstä täystyrmäyksenä hallituksen sote-kiireelle. Nyt on sote-hoppu loppu, Juvonen sanoo.

– Valinnanvapauslaki esityksessä on suuria ja vakavia puutteita. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on siis edessään perusteellinen tehtävä, jotta kaikki perustuslakivaliokunnan esiin nostamat epäkohdat ja havainnot saadaan korjattua, Juvonen painottaa.

Hallitus on hoputtanut koko kevään

Juvonen huomauttaa, että tehtävä on erittäin vastuullinen ja valiokunnan on edettävä perusteellisesti, pitkäjänteisesti ja rauhallisesti valinnanvapauslain epäkohtien korjaamiseksi.

-Hallitus on hoputtanut sote-lakeja koko kevään ja paine ja kiire on tuntunut myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Perustuslakivaliokunnan lausunto tuo nyt siis sote-kiireelle stopin. Valinnanvapauslainsäädännön perustuslaillisten epäkohtien esiinnousu on tyrmäys ja muistutus hallituksen toiminnalle. Jokohan hallitus nyt uskoo, että kiireellä ei tehdä hyvää lainsäädäntöä, vaan kiireessä tulee sutta ja sekundaa.

Mistä löytyvät rahat?

Juvonen kertoo, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan tehtävä on nyt korjata muun muassa rahoituslakia, jotta sote-palveluiden rahoitukseen liittyvät epäkohdat saadaan kuntoon.

– Tuo on hyvin haasteellinen tehtävä ja työtä tulee riittämään. Perussuomalaiset ovat nostaneet valinnanvapauslain riittämättömän rahoituksen esiin lukuisia kertoja, mutta hallitus on uppiniskaisesti kiistänyt ongelmat.

– Nyt tullaan sitten rytinällä puun latvasta alas ja aloitetaan ihan perusasioista: mistä löytyvät rahat hyvien, yhdenvertaisten ja lakisääteisten sotepalvelujen turvaamiseksi. Rahoituslain korjaaminen on hyvin vaativa tehtävä, eikä todellakaan niin helposti tehty, Juvonen sanoo.

”Kehotan pääministeriä malttiin”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi olevansa huojentunut siitä, että valinnanvapauslakiin liittyvät muutokset voidaan tehdä eduskunnassa.

– Kehotan pääministeriä malttiin, tässä ehtii tapahtua vielä vaikka mitä, ennen kuin valinnanvapauslaki on maalissa. Ensin rahat ja sitten vasta rakennus, Juvonen sanoo.

SUOMEN UUTISET