

Kansanedustaja Arja Juvonen keskustelee Timo Soinin kanssa. / LEHTIKUVA
Arja Juvonen: “Suomalaisen terveydenhuollon maine on saanut kolauksen”
Suomalaisen terveydenhuollon maine on saanut kolauksen. Tämä heikentää kansalaisten luottamusta terveydenhuollon palveluihin, sanoo kansanedustaja Arja Juvonen (ps). Hän nostaa esimerkeiksi Kupittaan sairaalan potilaiden kohtaaman kaltoinkohtelun, Huslabin käytettyjen neulojen tapauksen ja Kätilöopiston ilokaasua työajalla käyttäneet kätilöt.
– Suomalainen potilasturvallisuusteema on saamassa täystyrmäyksen, vaikka potilasturvallisuutta on kehitetty Suomessa vuosia. Julkisuudessa olleet kolme tapausta ovat ennenkuulumattomia, mutta ne ovat omiaan murentamaan luottamusta. Ihmiset ovat ottaneet yhteyttä ja kysyneet, että mitä Suomessa oikein tapahtuu, perushoitajana pitkään työskennellyt Juvonen moittii.
Hän muistuttaa Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2009 julkaisemasta “Edistetään potilasturvallisuutta yhdessä”-strategiasta, johon haettiin pontta ilmailualalta. Strategian juurena oli ajattelu siitä, että “läheltä piti”- sekä jo sattuneet vaaratapahtumat ja potilasvahingot kirjataan, niistä raportoidaan ja ne analysoidaan ja tapahtumista aina myös opitaan.
– Minulla on leikkaus kahden viikon kuluttua. Minua hirvittää, kertoi eräs leikkaukseen menevä potilas. Aion seurata tarkkaan, kun minulta otetaan seuraavan kerran verikoetta ja vaadin nähdä steriilin neulan, Juvonen kertoo erään kuntalaisen viestittäneen hänelle.
Potilasvahinko voi Juvosen mukaan johtaa pahimmillaan ns. lumipalloilmiöön, joka lähtee rytinällä eteenpäin aiheuttaen suurta vahinkoa.
– Yksi totutusta poikkeava toimintatapa, kiireessä tehty liike tai kiireisen päivän tohinassa tapahtunut unohdus saattaa aiheuttaa vakavan potilasvahingon, jonka kohteeksi voi joutua samalla kertaa myös useampi ihminen. Hoitohenkilöstön huolimattomuus ja laiminlyönnit taasen ovat teemoja, joista potilasvahinkojen toivoisi viimeisemmäksi joutuvan. Kätilöopiston tapauksessa on ollut kaikki ainekset potilasvahinkoketjun aikaansaamiseen, Kupittaan sairaalan ja Huslabin tapauksissa virheet ovat jo tapahtuneet, Juvonen arvioi.
– Toki on myös totta, että huolimatta potilasturvallisuuden kehittämiseen satsatuista resursseista potilasvahingoille ei tule loppua. Potilasvahinkojen määrä näyttäisi pysyvän ennallaan ja jopa hienoista lisääntymistä on joillakin alueilla ollut näkyvissä.
Kansanedustaja toteaa, että potilasturvallisuuskeskustelun aika on juuri nyt.
– Potilasvahinkojen ennaltaehkäisy ja potilasturvallisuuden parantaminen entisestään tulee ottaa keskiöön yhteiskunnallisessa keskustelussa sekä tulevaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta tehtäessä. Arvokeskustelua on käytävä kaikkien toimijoiden välillä ja keskustelu on vietävä myös hoitoalan koulutuskysymyksiin. Hoitoalan pääsykokeet tulee säilyttää, jotta voidaan myös rajata sopimattomien henkilöiden saapuminen hoiva-alalle, Juvonen esittää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.