Yhdeksäntoista ihmistä saattoi altistua HIV-infektiolle Huslabissa tapahtuneen virheen takia. Eräs heistä oli Laura Kyntölä. Hän kertoi kokemuksestaan illan Embuske, Veitola ja Salminen -ohjelmassa. Asiaa oli kommentoimassa myös ulkoministeri Timo Soini.

Helsingin Huslabissa otettiin tänään 19 verikoetta käytetyllä neulalla. Tämä saattoi altistaa verikokeessa käyneet HIV:lle sekä C- ja B-hepatiitille. Verikokeessa käynyt Laura Kyntölä kommentoi tapahtunutta:

– Se oli ihan peruslääkärikäynti. Oli sattumaa, että olin siellä. Itketti. Oli muutenkin tosi huono päivä, ja ajattelin, että ei tällaista voi tapahtua, Laura Kyntölä kuvailee.

Tilanne oli Kyntölän mukaan aamupäivystyksessä kaoottinen.

– Siellä oli h*lvetisti liikaa ihmisiä, liian vähän hoitajia.

Kyntölän sympatiat ovat hoitajien puolella, eikä hän syytä heitä tapahtuneesta.

– En ole vihainen. En halua, että ihmiset alkavat lietsoa pelkoa ja kauhua. Meillä on asiat Suomessa harvinaisen hyvin ja henkilöstö tekee tosi hyvää duunia.

Työhyvinvoinnista pidettävä huolta

Ohjelmassa vieraillut ulkoministeri Timo Soini (ps.) antoi tunnustusta Kyntölälle.

– Oli hieno puheenvuoro, ei syyttänyt ketään. Oli luonnollisesti huolissaan.

Soinilta tiedusteltiin, että milloin sairaanhoitajien asiat saadaan hoidettua kondikseen.

Tämä painotti ”lompakon paksuudesta riippumattoman” julkisen terveydenhuollon riittävää resursointia. Palkankorotuksia ei tässä taloustilanteessa luvata kenellekään, mutta työhyvinvointiin on satsattava.

– Pidetään ne työpaikat, mitkä meillä on. Pidetään työhyvinvoinnista huolta. Kenellekään ei ole nyt lisää liksaa luvata. Mutta se, että työpaikat säilyvät ja että töitä saa tehdä inhimillisissä olosuhteissa, niin siinä on hyvä tavoite, Soini painotti.

SUOMEN UUTISET