
Arvot ratkaisevat, jatkaako kokoomus hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, epäselvää on vain se, mitä Orpo länsimaisilla arvoilla tarkoittaa.
Ennen perussuomalaisten puoluekokousta kokoomus näytti pelaavan upporikasta ja rutiköyhää: pyrkimystä vaikuttaa perussuomalaisten sisäisiin asioihin ei edes yritetty peitellä.
Peli näytti kuitenkin bluffaukselta: voimakkaimmin Halla-ahoa vastaan puhui Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, jonka ei tarvitse kääntää takkia nyt, kun kun Jussi Halla-aho tulikin valituksi. Sen sijaan Petteri Orpon on vaikea kasvojaan menettämättä jatkaa hallitusyhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.
Politiikan tutkija, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoi lauantai-iltana, ettei Halla-ahon puheenjohtajuus aiheuta hallituskriisiä. Suomessa ei Jokisipilän mukaan ole ajauduttu hallituskriiseihin tai ennenaikaisiin vaaleihin henkilökysymysten takia useaan vuosikymmeneen, ja olisi kovin erikoista, jos sellaiseen jouduttaisiin nyt. Halla-aho on toistanut useasti ymmärtävänsä hallituspolitiikan vaatimat kompromissit, eivätkä hänen Sampo Terhon kannat useimmista asioista juurikaan eronneet toisistaan, Jokisipilä perustelee.
Halla-aho piikitteli linjapuheessaan kokoomusta siitä, että heille ei riitä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten sitoutuminen hallitusohjelmaan, vaan perussuomalaisten pitäisi vielä hyväksyä kokoomuksen arvotkin.
Orpo sanoi sunnuntaina, että kyse on siitä, hyväksyykö perussuomalaisten uusi johto “länsimaiset, demokratiaan ja ihmisyyteen kuuluvat arvot ylipäänsä”.
Mitä Orpo näillä arvoilla tarkoittaa, on eri asia. Kokoomusnuorten entinen varapuheenjohtaja Saul Schubak kommentoi rasistiksi ja ihmisarvonkieltäjiksi nimittelyn vastaavan syvällisyydeltään huutelua esikoulun leikkikentällä.
– Argumentiksi riittää, että vastustaja leimataan jollain huonosti määritellyllä negatiivisen konnotaation omaavalla sanalla.
Schubak onnitteli Halla-ahoa valinnasta ja muistutti puoluetovereitaan Suomen valtavista taloudellisista ja turvallisuuteen liittyvistä haasteista, joiden edellyttämien uudistusten läpiviemiseen nykyinen hallituspohja olisi hänen mielestään paras.
– Kysynkin sinulta, oletko valmis uhraamaan tämän, ehkä viimeisen mahdollisuuden välttämättömien uudistusten läpiviemiseen vain voidaksesi signaloida äänestäjillesi naistenlehdissä kuuluvasi vihervasemmiston lanseeraaman ‘hyvien ihmisten’ joukkoon”, Schubak kysyi puoluetovereiltaan.
Toista ääripäätä ja erittäin rajua kielenkäyttöä edustaa Kokoomusnuorten nykyinen puheenjohtaja, emopuolueelle lojaalina tunnettu Daniel Sazonov.
– Halla-ahon johtamana puolue vertautuu Euroopan muihin rasistisiin puolueisiin, joiden kanssa vastuulliset eurooppalaiset puolueet ovat pidättäytyneet tekemästä hallitusyhteistyötä, Sazonov sanoo tiedotteessaan.
On mahdollista, että kokoomus ja keskusta ottavat perussuomalaisten tilalle hallitukseen kristillisdemokraatit ja Rkp:n. Ilmeisesti Rkp:n presidenttiehdokkaaksi nimitetyn Nils Torvaldsin taistolaismenneisyys ei ole kokoomukselle ongelma. Euroopan unionin johdossa on paljon entisiä kommunisteja, joiden historia totalitaristisen aatteen kannattajana ei ole häirinnyt Euroopan konservatiivipuolueita.
Keskustan puolella antipatia Halla-ahoa vastaan ei vaikuttaisi olevan aivan yhtä syvällä kuin kokoomuksessa. Myös Sipilä korosti arvoerimielisyyksiä ratkaisevana tekijänä.
Käytännössä arvoista on kovin hankala käydä neuvotteluita. Useimmat perussuomalaiset tietävät, että maahanmuuttokriittisyyden taustalla ovat faktat, ei rasismi tai ihmisviha, mutta on tietysti vaikea vakuuttaa siitä vastapuolta, joka ei ole asiaa tähän mennessä ymmärtänyt.
Keskusta ja kokoomus ovat sitoutuneet kaksi vuotta sitten hallitusohjelmassa maahanmuuttopolitiikkaan, johon Halla-aho ei ole vaatimassa muutosta vaan ainoastaan sen toimeenpanoa. Kokoomus ja keskusta ovat siis hyväksyneet kertaalleen Halla-ahon maahanmuuttopolitiikan, mutta eivät nyt hyväksy sen taustalle olettamiaan (uusia) perussuomalaisia arvoja.
Arvoista on myös vaikea tehdä kompromisseja, jonka kaikki kolme puheenjohtajaa voisivat esittää omana voittonaan ja jatkaa kasvojaan menettämättä. Ilmeisesti kokoomus ja keskusta tarvitsevat kuitenkin Halla-aholta jonkinlaisen jotta katumusharjoituksen, jotta he eivät saa Euroopan unionin ja kotimaisen median silmissä rasismitartuntaa.
Keskustastakin on kuultu soraääniä. Lapin kansanedustaja Mikko Kärnä kirjoittaa blogillaan, että olisi mielipuolista leimata yhtä puoluetta sen puheenjohtajan takia näin voimakkaasti.
– Yhtä mielipuolista olisi pyrkiä systemaattisesti eristämään heidät. Tällä on vain yksi seuraus: puolue kasvaa ajan myötä maamme suurimmaksi. Ilmiö on hyvin tunnistettavissa naapurimaassamme Ruotsissa.
Sauli Niinistö ei Verkkouutisten uutisen mukaan presidenttinä voi olla valitsemassa, minkälainen hallituspohja Suomessa tästä eteenpäin vallitsee.
– Se on perustuslain mukaan puolueiden tehtävä, presidentti Niinistö kommentoi Kultarannassa.
Hallituspuolueiden puheenjohtajat tapaavat maanantaina aamupäivällä.
Marko Hamilo
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.