

Harbour Bridge, Sydney Australia. / LEHTIKUVA
Australian maahanmuuttomallin luonut kenraali: EU pystyy samaan
Australia ei ota lainkaan vastaan maahan luvatta saapuvia turvapaikanhakijoita, vaan siirtää hakijat joko Nauru-saarelle tai Papua-Uusi-Guineaan kuuluvalle Manus-saarelle. Australian mallin luonut kenraali Jim Molanin esittää EU:lle vastaavaa järjestelyä. Hän kertoi ehdotuksestaan Politico-lehden haastattelussa.
Kolme edellytystä mallin toiminnalle
Molan listaa kolme Australian mallin keskeistä kohtaa. Salakuljettajien veneiden käännytys pois on niistä tärkein. Näin toimittaessa ihmissalakuljettajien liiketoimintamalli romuttuu. Kysyntä loppuu, kun ihmiset eivät pääsekään määränpäähänsä. Tarvittaessa Australia vaihtaa merikelvottomat alukset toisiin paluumatkan ajaksi.
Toiseksi turvapaikkahakemukset tehdään Australian ulkopuolella. Kielteisen päätöksen saatuaan moni tosin katoaa jäljettömiin.
Kolmanneksi laittomasti Australiaan saapuneet eivät voi koskaan saada oleskelulupaa Australiasta. He voivat jäädä Australian ulkopuolella oleviin pakolaisleireihin tai hakeutua Australian yhteistyömaihin, jotka saavat vastineeksi taloudellista tukea Australialta.
Australia aikoo kasvattaa vuotuisia turvapaikkojen kiintiöitä jatkossa. Tämän odotetaan kannustavan ihmisiä anomaan turvapaikkaa laillisia reittejä pitkin.
Kritiikkiä riittää
Maa on saanut maahanmuuttomallistaan osakseen kritiikkiä erityisesti ihmisoikeusjärjestöiltä. Molan kumoaa perustellen saatua kritiikkiä. Hän muistuttaa, että havereissa menehtyneiden määrä on saatu putoamaan rajusti.
Monet hukkuvat myös Välimerta ylittäessä, koska ihmissalakuljettajat käyttävät usein merikelvottomia aluksia, ja ne pakataan liian täyteen.
Molan painottaa, että pakolaisia voidaan auttaa paljon tehokkaammin esimerkiksi Jordaniassa, Libanonissa tai Turkissa sen sijaan että otettaisiin heidät Australiaan.
Sopisiko Australian malli EU:lle?
EU:lla on hieman Australiaa pidempi rantaviiva, mutta EU-maiden laivasto on vastaavasti suurempi kuin Australialla.
Kovasta kritiikistä huolimatta jotkut EU-maat ovat alkaneet tutkia Australian maahanmuttomallin mahdollisuuksia myös EU:ssa. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, että hän toimisi toisin vuoden 2015 suuren vaelluksen keskellä. Toiseksi palautuksista kieltäytyvät maat voisivat jäädä ilman rahoitustukea. Molanin mielestä Merkelin avointen ovien politiikka oli keskeinen virhe.
Molan myöntää, että australialaisten kannatus mallin jatkamiselle on elintärkeää.
– Australialaiset eivät hyväksy sitä, että luovutamme rajavalvonnan ihmissalakuljettajille, Molan muotoilee.
EU:n ihmisoikeustuomioistuin on kieltänyt venepalautukset Libyaan. EU-maiden johtajat ovat kuitenkin pohtimassa vaihtoehtoista ratkaisua viedä matkaajat toisaalle Afrikkaan. Vastaanottomaille maksettaisiin lisää taloudellista tukea.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italialaissyyttäjän hurja väite Välimeren “meritaksipalveluista” – avustusjärjestöt toimivat kimpassa ihmissalakuljettajien kanssa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.