Britannian EU-ero astuu voimaan vuoden 2021 alusta. Unioniin jäävien maiden on maksettava budjettiin syntyvä aukko. Ruotsin lisälasku on 1 600 miljoonaa euroa vuodessa. Korotusta nykyiseen rätinkiin on julmat 40 prosenttia. Ruotsalaistietojen mukaan Suomi on jo suostunut maksamaan lisää Euroopan unionille.


Brexitin seurauksena EU:n budjettiin syntyy 10 miljardin euron vuosittainen vaje. Jos unionin toiminta halutaan pitää entisellä mallilla, on jäsenmaiden pulitettava lisää rahaa budjettiaukon peittämiseksi. EU:n komissio esittelee budjettiehdotuksensa keskiviikkona.

Ruotsi on vaatinut aiemmin EU:ta laittamaan suun säkkiä myöten ja leikkaamaan kustannuksia budjettivajeen peittämiseksi. Ruotsin yleisradion mukaan maa on jäämässä yksin tämän vaatimuksensa kanssa ja muiden muassa Suomi on suostuvainen maksamaan lisää EU:n nykymenon turvaamiseksi.

Ruotsi maksaa jäsenyydestä tällä hetkellä neljä miljardia euroa vuodessa. Paikallinen valtiovarainministeriö arvioi jäsenmaksun korotukseksi 40 prosenttia eli 1 600 miljoonaa euroa vuodessa. Expressen-lehden mukaan pääministeri Stefan Löfven on varoittanut korotuksen uhkaavan jopa ruotsalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

EU:n vaatiman lisätuen voi suhteuttaa vuoden 2018 budjettiin, jossa hallitus on taannut poliisille ja kunnille 1 200 miljoonan euron ylimääräisen rahoituksen maan polttavimpien sosiaalisten ongelmien helpottamiseksi.

Suomen Uutiset