Britannian vakoilukiista paljastaa röyhkeitä esimerkkejä tiedustelupalvelujen toiminnasta Britannian G-20-kokouksen aikana.

The Guardian kertoo vuodetun dokumentin nojalla, kuinka Yhdysvaltain agentit vakoilivat Venäjän presidenttiä Dimitri Medvedeviä hänen tavatessaan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman.

USA:n signaalitiedustelupalvelu NSA murtautui Venäjän huippusalaiseen tietoyhteyteen huhtikuun ensimmäisenä päivänä 2009, kun presidentti Dimitri Medvedev saapui Lontooseen. Tieto paljastuu Edvard Snowdenin paljastamasta asiakirjasta, jonka The Guardian on nähnyt.

Asiakirja otsikoidaan ”Venäjän johdon yhteydenpito presidentti Dimitri Medveteviin G20-kokouksessa Lontoossa – siepattu Menwith Hill -asemalla.

Yhdysvaltain tiedusteluasema

Menwith Hill on Yhdysvaltain elektronisen vakoilun keskus Britannian kuninkaallisten ilmavoimien tukikohdassa Menwith Hillissä Harrogatessa North Yorkshiressa. Siellä työskentelee satoja NSA:n signaalitiedustelijoita.

Raportista ei saa kuitenkaan käsitystä, mitä viestejä lälhetystö olisi lähettänyt. Tai että olisiko niitä lainkaan kyetty avaamaan. Raportin mukaan tiedustelijat havaitsivat muutoksen tavassa, jolla signaalit oli välitetty. Signaalien oli havaittu lähteneen Venäjän Lontoon lähetystöstä ja niiden uskottiin liittyvän presidentti Medvedevin vierailuun. Eli siis ilmeisesti Menwith Hill vakoilee lähetystöä jatkuvasti ja nyt havaittiin muutos, kun presidentti vieraili lähetystössä. Tiedot siepattiin satelliittiyhteyksistä. Yhdysvallat vuokrasi Menwith Hillin alueen vuonna 1954 ja NSA on toiminut siellä vahvasti vuodesta 1966 saakka.

Signaalitiedustelulla on jo pitkät perinteet. Yhtenä suurena merkkipaaluna voidaan pitää saksalaisten murtautumista Winston Churchillin ja Franklin Rooseveltin kuumaan puhelinlinjaan toisen maailmansodan aikana. Sähkötysviestien avaamisella on vielä pitemmät perinteet. Siinä kunnostautuivat etenkin englantilaiset toisessa maailmansodassa.

ps verkkotoimitus

Tagit