Ilmastoliikkeen ikonisoima 16-vuotias Greta Thunberg vieraili Lontoossa pääsiäisen korvilla. Ruotsalainen ilmastoaktivisti tapasi useita johtavia brittipoliitikkoja, kuten työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbynin. Jeremy oli haltioissaan Gretan tapaamisesta, mutta hänen isoveljensä Piers suhtautui ilmastotaistelun lapsitähteen huomattavasti kriittisemmin.

Piers Corbyn on fyysikko ja meteorologi, joka pyörittää omaa sääennusteita tekevää WeatherAction-yritystään. Hän suhtautuu erittäin skeptisesti keskusteluun ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Greta Thunbergin Lontoon-vierailun aikana julkaisemassaan twiitissä Piers Corbyn kirjoittaa, että ”on aivan hullua kuunnella tietämätöntä, aivopestyä lasta”. Hänen mukaansa Greta Thunberg on väärässä ja on joutunut manipuloivien aikuisten uhriksi.

Moni voi olla sitä mieltä, että 72-vuotias setämies ei saisi kritisoida 16-vuotiasta tyttöä noin kovin sanoin. Toiset taas ajattelevat, että Aspergerin syndroomasta kärsivä lapsenkasvoinen tyttö on nostettu ilmastoliikkeen keulakuvaksi nimenomaan siksi, ettei kukaan kehtaisi arvostella ilmastoliikkeen toimintaa. Tätä mieltä on Spectator-lehden blogisti Ross Clark. Hän kirjoittaa, että jos joku vaatii BBC:n kanavalla yleislakkoa, kuten Thunberg teki, niin kyllä hänen ajatuksensa pitää pystyä haastamaan, riippumatta siitä, onko puhujalla letit päässä vai ei.

Thunberg ilmaisi tukensa ilmastokapinallisille

Greta Thunbergin Lontoon-matkan varsinainen syy oli se, että hän halusi ilmaista tukensa jo pitkään jatkuneille Elokapina-liikkeen (engl: Extinction Rebellion, XR) ilmastomielenosoituksille. Elokapina on ilmastonmuutosta ja lajien sukupuuttoon kuolemista vastustava liike, joka kertoo harjoittavansa rauhanomaista vastarintaa. Käytännössä mielenosoitukset eivät aina ole pysyneet rauhanomaisina: protestien aikana on pidätetty yli tuhat mielenosoittajaa ja mielenosoituksia rauhoittamaan on tarvittu yli 10 000 poliisia.

Kymmenen päivää kestäneiden mielenosoitusten aikana ilmastokapinalliset tukkivat Lontoon tärkeitä liikennereittejä, kuten Waterloon sillan. Lisäksi aktivistit liimasivat tai kahlitsivat itsensä kiinni rakennuksiin tai jopa juniin. Mielenosoitussarjan päätteeksi joukko aktivisteja liimautui ihmisketjuksi Lontoon pörssin pääoven tukkeeksi.

SUOMEN UUTISET