Eräs henkilö meni hyväntekeväisyysyhdistyksen uusien toimitilojen avajaisiin keittämään ja tarjoilemaan kahvia. Paikallinen lehti teki aiheesta jutun, jonka perusteella työvoimaviranomainen katkaisi työmarkkinatuen. Henkilön selitykset eivät auttaneet, vaan tuki katkaistiin ilman karenssiaikaa.

Tämä tapaus on vain jäävuoren huippu. Vastaavaa terveen järjen vastaista toimintaa näkee jatkuvasti. Pykäliä ja muita määräyksitä tulkitaan varmuuden vuoksi kaikkein tiukimmilla mahdollisella tavalla, jotta ”ei tehdä virhettä”.

Suomi on holhousyhteiskunta, jossa kaikki mahdolliset asiat on etukäteen tarkkaan määritelty. Nyt on kuitenkin tultu pisteeseen, että kaikenlaisten määräysten viidakosta on tullut bumerangi. Säätelystä on tullut rasite terveen järjen käytölle ja tehokkaalle toiminnalle.

Vaikka vastustan byrokratiaa yli kaiken, niin silti kannatan tähän maahan uuden viraston perustamista. Tuon viraston nimi kaikessa byrokraattisuudessaan voisi olla: Turhan byrokratian poistamisen ja estäminen virasto.

Toisin sanoen kun tähän maahan säädetään uusia lakeja ja asetuksia tai muita hallinnollisia ohjeita ja määräyksiä, niin ennen sitä kyseinen virasto arvioisi homman mielekkyyden. Virasto myös perkaisi olemassaolevaa byrokratian viidakkoa ja tekisi ehdotuksia asiantilan korjaamiseksi.

REIJO TOSSAVAINEN