Perussuomalaiset tekivät eduskunnassa aloitteita ja kirjallisia kysymyksiä ylivoimaisesti eniten kaikista puolueista.

Kuluneella vaalikaudella eniten aloitteita (214) laati eduskuntaryhmän puheenjohtajana kolme vuotta toiminut Pirkko Ruohonen-Lerner. Osa aloitteista oli eduskuntaryhmän yhteisiä aloitteita, osa edustajan omia. Lukuisissa talousarvioaloitteissaan hän on esittänyt selkeitä vaihtoehtoja hallituksen politiikalle. Yksi keskeisimmistä asioista, joita Ruohonen-Lerner on pitänyt tapetilla, on harmaan talouden torjunta.

Valtiopäivätoimet_taulukko

– Harmaa talous vääristää markkinoita. Rehellinen yrittäjä ei saa urakoita, koska harmaan talouden toimija pystyy operoimaan paljon halvemmalla. Yhteiskunta menettää eräiden arvioiden johdosta verotuloja jopa viisi miljardia euroa vuosittain. Tämä heikentää myös kuntataloutta ja kansalaisten palveluja, sanoo Ruohonen-Lerner.

Yhtä systemaattisesti hän on vastustanut myös kaikkia euromaiden tukipaketteja alkaen Kreikan ensimmäisestä tukipaketista 2010. Valtiovarainministeriö joutui luovuttamaan julkisuuteen Suomen ja kreikkalaisten pankkien väliset tuottojenvaihtosopimukset Ruohonen-Lernerin valitettua salauspäätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Rankka pesti

Ruohonen-Lernerin vaativin tehtävä tällä vaalikaudella oli kolme vuotta kestänyt eduskuntaryhmän puheenjohtajuus lukuisine kokouksineen, kannanottoineen ja yllätyksineen. Tehtävä edellytti jatkuvaa hallituksen esitysten ja valtakunnallisen uutisvirran seurantaa sekä tavoitettavissa oloa, myös iltaisin ja viikonloppuina.

– Iloitsen siitä, että suuri joukko suomalaisia on arvostanut pestiäni puheenjohtajana, sillä saan edelleen jatkuvasti positiivista palautetta näkyvästä työstäni, toteaa Ruohonen-Lerner.

Tiukkoja kysymyksiä

Eniten kirjallisia kysymyksiä (154) laatineen Arja Juvosen suurin kohua herättänyt kysymys liittyi niin kutsuttuun Himas-hankkeeseen, kun silloinen pääministeri Jyrki Katainen tilasi kilpailuttamatta filosofi Pekka Himaselta satojen tuhansien arvoisen tutkimushankkeen syksyllä 2011 ja talvella 2012. Asian noustua päivänvaloon kysymys nostatti suuret otsikot ja johti lopulta siihen, että pääministerin luottamus mitattiin eduskunnan äänestyksessä.

– Jos kukaan ei olisi kysynyt mitään, asia olisi ehkä mennyt läpi kaikessa hiljaisuudessa. Samalla nousi esille, ettei hankintalain nojalla tutkimushankkeita tarvitse kilpailuttaa ja herätti kysymyksen, olisiko laissa korjattavaa tämän asian tiimoilta, kertoo Juvonen.

Aiheita ihmisten arjesta

Juvonen muistaa muitakin tärkeitä kysymyksiä, jotka ovat nostattaneet otsikoita ja johtaneet hyviin tuloksiin. Hänen kysymystensä ansiosta muun muassa nuorison viihdekäyttöön ottama ilokaasu vedettiin pois markkinoilta.

– Saattohoito, potilasturvallisuus, lapsiluukut – kaikki kysymykset jotka ovat herättäneet keskustelua julkisuudessa ovat olleet onnistuneita.

Juvonen saa ideoita uusiin kysymyksiin joka päivä esimerkiksi uutisista, kansalaisilta tai omalla työurallaan esiin nousseista epäkohdista. Aina kun jokin uusi epäkohta nousee esiin, pyrkii hän viemään asiaa eteenpäin. Kirjallinen kysymys on yksi tapa selkeyttää ongelmaa ja pyrkiä korjaamaan yhteiskunnallinen epäkohta.

– Olen kansalla töissä, sen vuoksi tässä ollaan. Myös oppositiosta käsin voi vaikuttaa, se on vain omasta sitkeydestä kiinni, Juvonen vakuuttaa.

Valtiopäivätoimet puolueittain: perussuomalaiset 2 993, keskusta 1 796, SDP 890, kokoomus 876, vasemmisto 274, RKP 273, kristilliset 224 ja vihreät 209.

Artikkeli on julkaistu Perussuomalainen-lehden numerossa 3/15.

MIKA MÄNNISTÖ