Artikkeli kuva

Eduskunta puhui rikollisen karkottamisesta, Juho Eerola esitti surunvalittelunsa Otanmäen henkirikoksen uhrille

13.09.2016 |21:59

Eduskunta keskusteli tiistaina rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamisesta. Keskustelun lähtökohtana toimi karkottamisten jouduttamisiin tähdännyt kansalaisaloite, jonka hallintovaliokunta oli kuitenkin todennut löyhemmäksi kuin voimassa oleva lainsäädäntö. Aihe nosti kuitenkin nasevia puheenvuoroja.

Keskustelun avasi tuore hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.). Hän otti ensin osaa Kajaanin Otanmäen väkivallanteossa surmansa saaneen omaisten ja ystävien suruun.

– Tähän alkuun haluan esittää osanottoni viikonloppuna Kajaanissa henkirikoksen uhriksi joutuneen miehen ystäville ja omaisille.

Eerola kuvasi kansalaisaloitteen muotoa näin:

– Aloite esittää karkotusta, jos ulkomaalainen on syyllistynyt rikokseen – vankeusrangaistuksen tuomion pituudesta huolimatta. Voimassa oleva laki on jo tiukempi kuin kansalaisaloitteen tavoite on.

Karkottaa voi ilman vankeustuomiota

Ulkomaalaislain mukaan maasta voidaan karkottaa maassa oleskeluluvalla ollut ulkomaalainen, jonka on todettu syyllistyneen rikokseen, josta säädetty rangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta.

– Lainsäädäntö ei näin ollen edes edellytä, että henkilö olisi tuomittu vankeusrangaistukseen. Riittää yhdyskuntapalvelurangaistus, valvontarangaistus, kunhan rangaistus on langetettu rikoksesta, jonka maksimirangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta, Eerola muistuttaa.

Toistuvien rikosten kohdalla laki ei edellytä vakavuuden arviointia. Laki antaa näin ollen laajat mahdollisuudet ulkomaalaisen karkottamiseksi. Viime vuosina heitä on karkotettu noin 250 vuodessa ja noin 30 prosentin perusteena on rikos.

– Lainsäädäntö on tiukempi kuin ehdotettu kansalaisaloite. Hallintovaliokunta ei näe perusteltuna karkottamisen vaikeuttamisesta entisestään, Eerola sanoi ja muistutti hallituksen valmistelevan lakiehdotusta törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden ja ympäristölle vaarallisten ihmisten maasta poistamisen nopeuttamiseksi. Esitystä odotetaan eduskuntaan viimeistään ensi keväänä.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman

10.03.2025 |20:47
3.
Suomen uutiset logo

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”

13.03.2025 |19:09
5.
Suomen uutiset logo

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein

12.03.2025 |17:04
6.
Suomen uutiset logo

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”

12.03.2025 |14:34
7.
Suomen uutiset logo

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”

12.03.2025 |18:35
8.
Suomen uutiset logo

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla

13.03.2025 |20:52
9.
Suomen uutiset logo

Melko erikoista: Vieraskielisille oma väylä korkeakouluun – ”Yliopiston on pystyttävä vastaamaan muuttuviin osaamisvaatimuksiin ja muutoksiin väestörakenteessa”

10.03.2025 |13:19
10.
Suomen uutiset logo

40 vuoden taistelu on ohi ja terroristijärjestö PKK laski aseensa – Suomen 16 000 kurdille avautui toivo paluusta kotiin

11.03.2025 |16:36

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää