Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz tulkitsi tiistaina eduskunnassa, ettei karkotetuille kuulu täysi toimeentulotuki perustuslain nojalla siinä kuin tavallisille, laillisesti maassa oleville lainkuuliaisille ihmisille. Julkisuudessa on esiintynyt muitakin tulkintoja tohtoritasoa myöten, mitkä kannat Zyskowicz lyttäsi.

Pitkään perustuslakivaliokunnassa toiminut Zyskowicz kertoi antaneensa mielestään hyvän lausunnon Ylen haastattelussa: karkotettavaksi määrätylle henkilölle, joka oleskelee maassa laittomasti, ei kuulu sama toimeentulotuki kuin maassa laillisesti oleville ihmisille.

Asiasta on myös Euroopan ihmisoikeusviraston kanta: Hollanti antoi pakolaiselle luvan olla maassa vain neljäksi kuukaudeksi ja kanta piti ihmisoikeusvirastossa, johon oli valitettu.

Turun professori väitti toisin

Vaan eipä asia ollutkaan sillä selvä: Yle löysi professori Juha Lavapuron Turusta, jonka mukaan Zyskowiczin tulkinta on ongelmallinen, kun hän asettaa paperittomat eriarvoiseen asemaan.

Lavapuron mukaan tilanne on yksiselitteisesti niin, että perustuslaki turvaa riittävän toimeentulon jokaiselle, ja jos tämä ei kelpaa, pitäisi Lavapuron mukaan muuttaa perustuslakia.

– Jos Lavapuro katsoo, ettei maalla ole oikeutta kohdella eri tavalla ihmistä, joka on maassa laittomasti ja joka on määrätty karkotettavaksi – niin jos hän on tätä mieltä, on se käsittämätöntä, Zyskowicz jyrähti.

Hän totesi Lavapuron lukeutuvan perustuslakifundamentalisteihin, joilta voi tulla vaikka minkälaisia kantoja, mutta näin erikoista kantaa ei Zyskowicz ollut kuullut. Hän korosti myös, ettei tällaista kantaa toimeentulotuen perustuslainmukaisuudesta ole millään virallisella taholla Suomessa – eikä voikaan olla, Zyskowicz korosti.

Veli-Pekka Leskelä