Lakimiehenä toimiva kansanedustaja Ville Tavio (ps.) vaati selkeiden ja sitovien sääntöjen luomista rikoksiin syyllistyneiden karkottamiseksi Suomesta. Hän esitti karkotusprosessin nopeuttamista esimerkiksi hallintovalitusoikeuden poistamisella. Tavio kertoi esityksestään eduskunnan keskustellessa kansalaisaloitteesta rikoksiin syyllistyneiden karkottamiseksi.

Tavio muistutti, ettei karkotus ole kansainvälisesti erikoinen asia. Päinvastoin – on selvää, että myös suomalainen karkotetaan ulkomailta Suomeen, jos hänet pitää karkottaa sikäläisen lain mukaan.

– Pitää luoda selkeät ja oikeudenmukaiset kriteerit ja noudattaa niitä, Tavio painotti.

Kannatus kertoo: Kansalla huoli lain oikeudesta

Tavio muistutti, että kansalaisaloitteen on allekirjoittanut 54 000 ihmistä. Esityksen muotoilu oli valitettavasti virheellinen, mutta ajatus oli oikea: kriteerien tiukentaminen.

– En voi olla ottamatta esille omaa lakialoitettani vakaviin rikoksiin syyllistyneiden automaattisesta karkottamisesta. Lakialoitteen tavoitteena oli karkottaa automaattisesti. Virkamiehellä ei saa olla liikaa harkintavaltaa: pitää olla selkeät kriteerit ja niitä pitää noudattaa. Ei niin, että viranomainen tekee päätöksiä satunnaisin perustein, Tavio vaati.

Kansalaisaloite pitää huomioida

Tavio korosti, että kun hallitus valmistelee omaa lakiesitystään, siinä olisi syytä huomioida kansalaisaloitteen tavoite. Sen pitäisi nopeuttaa erityisesti päätöksentekoa.

– Jos halutaan nopeuttaa, niin nopeutetaan prosessia lyhentämällä. Esimerkiksi poistamalla hallintovalitusoikeus ja siirtämällä päätösvalta kokonaan yleisten rikosasiain tuomioistuinten puolelle. Silloin ei tarvitsisi hallinnollisia valituksia päälle, ei poliisin esitystä maahanmuuttovirastolle. Tämä on yksi tapa nopeuttamiseen, Tavio esitti.

Hän esitti myös vankeusrangaistusten ulkoistamista ainakin esimerkiksi Viroon. Vankilatuomioiden täyttäminen tulee nimittäin veronmaksajille kalliiksi.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit