Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola kysyy, mihin toimiin sisäasiainministeri ryhtyy, jotta vastaanottotoiminnan kustannukset ja laatu saadaan taloudellisesti kestävälle ja turvapaikanhakijoiden houkuttelevuutta ehkäisevälle tasolle.

Eerolan mukaan pelkästään vastaanottotoiminnan kustannukset nousevat yli 500 miljoonaan euroon, mikäli Suomi vastaanottaa 30 000 turvapaikanhakijaa vuodessa.

– Ruotsista on tulossa lisää turvapaikanhakijoita, vaikka heidän pitäisi ja heillä on velvollisuus hakea turvaa ensimmäisestä turvallisesta maasta. Houkuttimiin on kiinnitettävä huomiota ja myös vastaanottotoimintaa on tarkasteltava kriittisesti, vastaanottokeskuksessa itsekin aikoinaan työskennellyt Eerola sanoo.

Kulut ja intressit tutkittava

Vastaanottokeskusten perustamisesta ja ylläpidosta on tullut liiketoimintaa, vaikka niiden pitäisi perustua turvapaikanhakijoiden välittömien ja ihmisoikeuksien mukaisten perustoimintojen turvaamiseen. Suomessa vastaanottokeskusten taso ja kustannukset turvapaikanhakijaa kohti ovat suuria muihin maihin verrattuna.

– Kustannuksista vastaa valtio, joten on aiheellista kysyä onko kansalaisjärjestöjen ja yritysten taloudelliset intressit tutkittu riittävällä laajuudella.

SUOMEN UUTISET

Tagit