Saksalainen Pro Asyl -järjestö on julkaissut kopion maan sisäministeriön laatimasta lakiluonnoksesta, joka leikkaisi turvapaikanhakijoiden saamia tukia rajusti.

150-sivuisen luonnoksen mukaan Dublin-pakolaisille myönnettäisiin vain junalippu siihen EU-maahan, johon he ensimmäiseksi ovat saapuneet. He saisivat pienen taskurahan, mutta majoitusta, ruokaa, käyttörahaa ja terveydenhoitoa ei enää tarjottaisi. Verkkolehti Politico kertoo saaneensa vahvistuksen Saksan sisäministeriöstä, että Pro Asyl -järjestön julkaisema luonnos on aito.

Dublin-sääntöjen mukaan turvapaikanhakijan pitää rekisteröityä ensimmäisessä maassa, johon he ovat EU:ssa saapuneet. Ensimmäisen saapumismaan vastuulla on myös turvapaikkahakemuksen käsittely. Mikäli turvapaikanhakija siirtyy johonkin toiseen EU-maahan jättämään hakemusta, tämä toinen maa voi palauttaa kyseisen henkilön takaisin ensimmäiseen EU-maahan.

Lähes kaikki turvapaikanhakijat tulevat joko Etelä-Euroopan kautta meritse tai Itä-Euroopan kautta. Mikäli laki toteutuu, suurin osa Saksaan saapuvista turvapaikanhakijoista jäisi siis ilman minkäänlaista tukea.

Luonnostekstissä sisäministeriö kertoo luonnoksen olevan ”reaktio turvapaikkahakemusten historiallisesti vertaansa vailla olevalle kasvulle”. Süddeutsche Zeitung-sanomalehti kommentoi, että turvapaikkahakijoiden sosiaalietuuksien leikkaus on Saksan historian rajuin.

Toimittajan kommentti: Sipilän hallitukselle tuli kiire 

Saksa haluaa suunnitellulla lailla säästää turvapaikanhakijoista syntyviä suoria menoja sekä vähentää maan vetovoimaa hakemuksen jättöpaikkana. On vaikea kuvitella, että turvapaikanhakijat pystyisivät tai suostuisivat pitkään kestävän prosessin ajan maksamaan elinkustannuksensa itse. Siksi onkin todennäköistä, että suurin osa Saksassa jo olevista ja sinne matkustamista suunnittelevista turvapaikanhakijoista jatkaakin matkaansa muualle. Kohteeksi nousevat sellaiset korkean sosiaaliturvatason EU-maat, joissa turvapaikkahakemusten hyväksymisprosentti on korkea ja Dublin-sopimusta ei oteta vakavasti – kuten esimerkiksi Ruotsi ja Suomi.

Vain muutama viikko sitten Saksa ilmoitti myöntävänsä turvapaikan kaikille Syyrian kansalaisille. Ääni kellossa muuttui hyvin nopeasti, vain muutamissa päivissä. Ilmeisesti tiedot tulijamääristä ja ennakkotiedot arvioiduista kustannuksista sekä poliittisen kannatuksen laskusta säikäyttivät kristillisdemokraattisen puolueen. Vasta torstaina Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sigmar Gabriel uhosi, että muiden EU-maiden on Saksan tavoin kannettava vastuunsa turvapaikanhakijoista, uhaten mahdollisuudella leikata EU:n rakennerahastojen kautta tapahtuvia tulonsiirtoja.

Suomen hallituksen on reagoitava Saksan linjamuutokseen nopeasti, sillä tulijavirrat tulevat kasvamaan rajusti. Todennäköisesti Suomi aloittaa tiukan kontrollin Ruotsin ja Suomen välisellä rajalla ja käännyttää turvapaikanhakijat välittömästi Dublin-sopimuksen mukaisesti. Vaihtoehtoisesti Suomi voi toteuttaa Saksan tapaiset sosiaaliturvauudistukset.

JUHANI HUOPAINEN