Elinkeinoelämän keskusliitto EK on nyt toisella yrittämällä päättänyt lähteä mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. EK:n hallitus päätti asiasta torstaina alkuillasta äänestyksen jälkeen.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei kertonut äänestyslukuja eikä vastaan äänestäneitä tahoja, mutta myönsi asian olleen heillekin vielä vaikea, kuten se oli ollut myös ammattiliitto PAMille, joka päätti aiemmin iltapäivällä lähteä mukaan neuvotteluihin äänin 11-5.

Vielä pari viikkoa sitten PAM äänesti samoin äänin neuvotteluita vastaan puheenjohtajansa Ann Selinin kannan vastaisesti. Sen jälkeen EK sanoi, ettei sopimus ole tarpeeksi kattava.

SAK:n 40 prosentin vaje puolittui

Vaikka palkansaajista oli tuolloinkin mukana 80 prosenttia, SAK:n jäsenistä oli mukana vain 60 prosenttia, eikä se EK:lle riittänyt. Nyt, kun PAMin 200 000 jäsentä saatiin mukaan, myös SAK:n kattavuus nousee noin 80 prosenttiin ja se riittää EK:lle, vaikka se toivoo yhä muidenkin SAK:n liittojen tulevan mukaan.

– EK:n hallitus on päättänyt hyväksyä sopimuksen ja suosittaa jäsenliitoilleen, että neuvottelut käynnistyvät välittömästi, Häkämies sanoi.

Hän arveli, että kalentereita täytetään jo heti perjantaina, koska on jo kiire, kun kaksi viikkoa menetettiin tässä välillä.

PAMin sairausehto jää pois neuvotteluista

Häkämies korosti, että neuvottelut koskevat sopimuksen sisällä olevia sovittuja asioita. Sen vuoksi EK ei aio neuvotella yhdestä PAMin esittämästä vaatimuksesta, eli lyhyestä sairauspoissaolosta oman ilmoituksen perusteella.

Muut kolme ehtoa kuuluvat sopimuksen piiriin ja niistä sopimuspuolet neuvottelevat alakohtaisesti. Erikseen hän mainitsi osa-aikaisten erityisongelmat.

– Niitä on muillakin kuin PAMilla ja siihen pitää löytää ratkaisut neuvotteluissa, Häkämies sanoi.

Talous ja työllisyys vaativat veroalea

PAMin tavoin myös EK toivoi, että hallitus myöntää veronalennukset kesäkuussa, kun se tulkitsee toukokuun loppuun kestävien liittokohtaisten neuvotteluiden tulosta ja kattavuutta.

– En spekuloi sillä, ettei sopimus toteudu. Nyt on tehtävä kaikki sen eteen, että se toteutuu. Lähdemme siitä, että liittovaihe vedetään niin, että veronalennukset saadaan. Ostovoima ja työllisyys vaativat sitä, Häkämies linjasi.

Veli-Pekka Leskelä