

LEHTIKUVA
EK lähtee mukaan sopimusneuvotteluihin
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on nyt toisella yrittämällä päättänyt lähteä mukaan yhteiskuntasopimusneuvotteluihin. EK:n hallitus päätti asiasta torstaina alkuillasta äänestyksen jälkeen.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei kertonut äänestyslukuja eikä vastaan äänestäneitä tahoja, mutta myönsi asian olleen heillekin vielä vaikea, kuten se oli ollut myös ammattiliitto PAMille, joka päätti aiemmin iltapäivällä lähteä mukaan neuvotteluihin äänin 11-5.
Vielä pari viikkoa sitten PAM äänesti samoin äänin neuvotteluita vastaan puheenjohtajansa Ann Selinin kannan vastaisesti. Sen jälkeen EK sanoi, ettei sopimus ole tarpeeksi kattava.
SAK:n 40 prosentin vaje puolittui
Vaikka palkansaajista oli tuolloinkin mukana 80 prosenttia, SAK:n jäsenistä oli mukana vain 60 prosenttia, eikä se EK:lle riittänyt. Nyt, kun PAMin 200 000 jäsentä saatiin mukaan, myös SAK:n kattavuus nousee noin 80 prosenttiin ja se riittää EK:lle, vaikka se toivoo yhä muidenkin SAK:n liittojen tulevan mukaan.
– EK:n hallitus on päättänyt hyväksyä sopimuksen ja suosittaa jäsenliitoilleen, että neuvottelut käynnistyvät välittömästi, Häkämies sanoi.
Hän arveli, että kalentereita täytetään jo heti perjantaina, koska on jo kiire, kun kaksi viikkoa menetettiin tässä välillä.
PAMin sairausehto jää pois neuvotteluista
Häkämies korosti, että neuvottelut koskevat sopimuksen sisällä olevia sovittuja asioita. Sen vuoksi EK ei aio neuvotella yhdestä PAMin esittämästä vaatimuksesta, eli lyhyestä sairauspoissaolosta oman ilmoituksen perusteella.
Muut kolme ehtoa kuuluvat sopimuksen piiriin ja niistä sopimuspuolet neuvottelevat alakohtaisesti. Erikseen hän mainitsi osa-aikaisten erityisongelmat.
– Niitä on muillakin kuin PAMilla ja siihen pitää löytää ratkaisut neuvotteluissa, Häkämies sanoi.
Talous ja työllisyys vaativat veroalea
PAMin tavoin myös EK toivoi, että hallitus myöntää veronalennukset kesäkuussa, kun se tulkitsee toukokuun loppuun kestävien liittokohtaisten neuvotteluiden tulosta ja kattavuutta.
– En spekuloi sillä, ettei sopimus toteudu. Nyt on tehtävä kaikki sen eteen, että se toteutuu. Lähdemme siitä, että liittovaihe vedetään niin, että veronalennukset saadaan. Ostovoima ja työllisyys vaativat sitä, Häkämies linjasi.
Veli-Pekka Leskelä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Soini vetosi sopimisen ja päätöksenteon puolesta: ”Pitää se tehdä, kun kaksi edellistä hallitusta eivät sitä tehneet”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.