Perussuomalaiset kannattavat lämpimästi yhteiskuntasopimuksen solmimista. Puheenjohtaja Timo Soini vetosi työmarkkinaosapuoliin puhuessaan puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina Helsingissä.

– Perussuomalaiset haluavat sopia. Me annamme arvoa sille, että tähän maahan saataisiin yhteiskuntasopimus, koska se on tarjolla olevista vaihtoehdoista paras, hän painotti.

– Me olemme antaneet työmarkkinaosapuolille työrauhan. Nyt alkaa olla kaikki pöydällä: Suomen malli, kilpailukykypaketit, monet muut. Toivomme, että sopimus löytyy ja hallitus hoitaa sitten osansa, Soini puhui.

Suomen malli pohja veroalelle

Hän kiitti Suomen mallissa tapahtunutta edistystä: ideaa siitä, että vientialat määrittelevät palkankorotusten ylärajan Ruotsin ja Saksan tapaan.

– Olen tyytyväinen siitä, että keskusjärjestöt saavat selkeän kirjauksen Suomen mallista, että vientialat määrittelevät tulevien sopimusten palkankorotukset ja sitten voidaan laskea tuloveron alennukset. Tämä tehdään yhteistyössä. Ei julistaen, vaan yhdessä, Soini lupasi.

– Toivon tietysti, että mahdollisimman pian myös EK lähtisi neuvotteluihin. Toivon, että ne liitot, jotka eivät ole vielä sovussa ja neuvotteluasennossa, lähtevät neuvotteluihin. Se on hallituksen tavoite. Me pidämme polun auki, jotta ne, jotka empivät, voivat tulla mukaan. Siksi, että haluamme sopia. Ja että tämä sopimisen tie on parempi kuin se, jota joudumme kulkemaan, jos emme sovi. Maailma ei pysähdy. On meille kaikille helpompaa, jos pystymme sopimaan, Soini vetosi.

Luottoluokitukset sopimisen peruste

Hän sanoi suomalaisten elävän erittäin vaikeita taloudellisia aikoja. Sen tietävät paitsi suomalaiset, myös ulkomaiset luottoluokittajat ja he, jotka alijäämäämme rahoittavat.

– Jo kaksi kolmesta on tipauttanut Suomen ylimmästä luottoluokituksesta ja olkoon tämä yhtenä osana kertomaan, että meidän täytyy saada omat asiamme kuntoon ja tämä maa nousuun, Soini viitoitti.

Protestit ymmärrettäviä

Soini piti ymmärrettäviä kansalaisten protesteja ja ikäviä tunnelmia, jotka juontavat juurensa hallituksen tiukkoihin päätöksiin ja ehkä myös yhteiskuntasopimukseen.

– On aivan ymmärrettävää, että monen näköistä protestia ja erimielisyyttä näistä sisäpolitiikan asioista ilmenee. Se on demokratiaa. Tässä maassa pitää saada olla samaa tai eri mieltä ja jokaisen mielipide on yhtä tärkeä, Soini pohjusti.

Pitää osata päättää!

Soini vetosi kuitenkin niin kansaan kuin päättäjiin, että vaikeassa tilanteessa täytyy meidän osata päättää, vihdoinkin. Istuvan hallituksen pitää se tehdä, kun kaksi edellistä hallitusta eivät sitä tehneet.

– Jos me katsomme tätä tilannetta, mihin olemme tässä maassa joutuneet vuoden 2008 jälkeen, niin kaksi edellistä hallitusta eivät saaneet aikaan rakenteellisia uudistuksia. Tämän hallituksen on saatava ne aikaan, mieluimmin yhteiskuntasopimuksen kautta. Tämä on meidän tarkoituksemme.

– Me emme nimittäin kansakuntana kestä tällaista taloudenpitoa, jota on viime vuosina harjoitettu. Jokainen voi katsoa omaa talouttaan. Kun jatkuvasti vuodesta toiseen otetaan velkaa velan päälle niin jossain vaiheessa tulee vihellys siitä: ei enää. Jos emme saa taloutta kasvuun ja vientiä vetämään, niin silloin meillä on ikävä kyllä edessä leikkausten tie, Soini varoitti.

Euroaikana on euroajan keinot

Soini vetosi myös työmarkkinaosapuoliin, että euroaikana on euroajan keinot. Järjestöjen pitäisi muistaa nytkin, kuten ne väittivät ymmärtäneensä sen jo euroon liityttäessä.

– Silloin, kun Suomi meni eurovaluuttaan, aika moni osapuoli sanoi, että he ymmärtävät, mitä se merkitsee, kun ei devalvoida. Me perussuomalaiset olimme silloin eri mieltä. Olisimme halunneet säilyttää oman rahan. Suomalaisia ei päästetty päättämään asiasta kansanäänestyksellä, Soini muistutti.

– Mutta tällä hetkellä, kun tätä pakettia tehdään, me olemme eurossa – ja sen mukaan meidän täytyy toimia. Ja monet tahot, vanhat puolueet ja työmarkkinaosapuolet tajusivat tai sanoivat, mitä tämä merkitsee. Nyt pitää näidenkin osapuolten vastata huutoonsa: kilpailukyvyn korjauksia ei voi tehdä enää devalvoimalla. Ne on tehtävä uudella tavalla. Ja se mitä nyt yritetään, on se uusi tapa, Soini puntaroi.

Paikallinen sopiminen tärkeää – hyvä Lindström!

Soini kehui oikeus- ja työministeri Jari Lindströmiä (ps.) etenkin paikallisen sopimisen edistämisestä. Paikallinen sopiminen on tärkeää ja sitä on tavoiteltu molemmilta osapuolilta.

– Nyt on tärkeää, että tehdään sellainen paketti, joka on tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Ja olen iloinen, että tätä muutosta toteuttaa kärjessä perussuomalainen Jari Lindström, joka tietää omasta kokemuksestaan, mitä on duunarin elämä, Soini vuodatti.

– Soinin mukaan paikallista sopimista halutaan, jotta työpaikat pystytään säilyttämään ja uusia pystytään tekemään: jotta ihmiset, jotka menettävät työnsä, voisivat kouluttautua mahdollisimman nopeasti ja työllistyä uudelleen.

Työntekijän asemaa vahvistetaan samalla

– Tämä on asian ydin. Ja kun on monenlaisia työnantajaa helpottavia asioita, jotta voimme pitää pahana aikana firmat pystyssä, täytyy olla myös henkilöstöedustus yrityksen hallinnossa ja luottamusmiesten asemaa vahvistettava. Tämä merkitsee myös tässä tilanteessa, että yleissitovuus säilyy. Pitää olla sellainen paketti, joka hyödyttää kaikkia ja sitä perussuomalaiset haluavat tehdä, Soini linjasi.

Soini puhe kokonaisuudessaan:

Veli-Pekka Leskelä