Kuukausia neuvoteltu yhteiskuntasopimus näyttää sittenkin pelastuvan, kun Suomen suurin ammattiliitto palvelualojen PAM päätti ryhtyä neuvotteluihin yhteiskuntasopimuksen sisällöstä.

PAMin hallitus neuvotteli asiasta tänään yli kuusi tuntia ja päätti hyväksyä neuvotteluiden aloittamisen tiukoin reunaehdoin äänin 11-5. Äänimäärät olivat samat kuin pari viikkoa sitten kun PAM yllättäen hylkäsi sopimuksen, mutta nyt tilanne kääntyi päinvastaiseksi.

– PAM ei ole tänään hyväksynyt yhteiskuntasopimusta, mutta se on päättänyt erittäin tiukoin reunaehdoin lähteä neuvottelemaan työnantajaliittojen kanssa, PAMin puheenjohtaja Ann Selin (sdp.) sanoi tiedotustilaisuutensa aluksi.

Asiat selvenneet

Selinin mukaan moni asia on kahden viikon aikana kirkastunut. Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kävi aamulla PAMin neuvotteluissa. Selin ei myöntänyt, että tapaaminen olisi vaikuttanut, hänen mukaansa Sipilällä ei ollut uutta kerrottavaa, eikä sitä odotettukaan.

– Mutta siinä kirkastui sekin, että jos olisimme neuvotteluista ulkona, emme pystyisi vaikuttamaan, Selin kertoi.

STTK:n ekonomi selvensi numeroita

Selin kiitti STTK:n talousasiantuntijaa Ralf Sundia, joka selvensi hallituksen jäsenille ennen kaikkea verotuksen muutosten vaikutuksia.

PAM toivoo verotusta muutettavan niin, että kunnallisverotuksen vähennyksiä lisätään, jolloin myös pienipalkkaiset hyötyvät veronalennuksista.

Selin kertoi pääministeri Sipilän vakuuttaneen, että hallitus voi alentaa verotusta ainakin sen verran, että se korvaa pienituloisille palkansaajille tulevat menetykset, jotka syntyvät työnantajamaksujen siirtämisestä entistä suuremmalta osalta työntekijöiden maksettaviksi.

Neljä ehtoa

– Keskeisiä vaatimuksiamme työnantajapuolelle on, että he tulevat avoimin ja ratkaisuhakuisin mielin pöytään ja keskustelevat mm. siitä, miten osa-aikaisten asema turvataan työajan pidennyskysymyksessä. Lisäksi paikalliseen sopimiseen liittyvä selviytymislauseke pitää saada sellaiseksi, ettei siitä tule mitään palkanalennusautomaattia eikä sellaista kirjausta, joka vääristäisi yritysten välistä kilpailua, Selin vaati.

– Lisäksi haluamme nostaa pöytään sen, että omalla ilmoituksella voisi lyhyissä sairaspoissaoloissa olla pois töistä. Lisäksi sen, että luottamusmiesten oikeuksista pitää pystyä sopimaan siten, että heillä on aidot mahdollisuudet tehdä sopimuksia yrityksissä, Selin sanoi.

PAM neuvottelee asioista parin kuukauden ajan ja päättää yhteiskuntasopimuksen jatkosta osaltaan toukokuun lopussa, kuten kaikki muutkin osapuolet. PAM aikoo myös selvittää jäsenistönsä kantoja matkan varrella.

Veli-Pekka Leskelä