Euroopan keskuspankki toteaa uusimmassa talouskatsauksessaan euroalueen maiden hyötyvän alhaisista koroista, mutta keskuspankki on huolissaan euromaiden uudistusten hidastumisesta. EKP:n mielestä populistiset voimat niin oikealta kuin vasemmaltakin ovat vastahakoisia toteuttamaan talousuudistuksia.

EKP:n katsaus julkaistiin vain vuorokausi sen jälkeen kuin Itävallan presidentinvaalien toisella kierroksella hieman yli 30 000 äänellä voittanut Alexander Van der Bellen jätti taakseen EU- ja maahanmuuttokriittisenä tunnetun Vapauspuolueen ehdokkaan Norbert Hoferin.

Populismileiman ovat saaneet likimain kaikki EU:n valtarakenteita kritisoineet puolueet. Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa kovan nousun ovat tehneet radikaalit vasemmistopuolueet. Ranskassa ja Itävallassa suosioon ovat taas nousseet kansallismielisemmät puolueet. Myös Saksassa euro- ja maahanmuutovastainen AfD on nakertanut vanhojen valtapuolueiden suosiota. EKP toteaakin, että uudistumishaluttomia populisteja on nousemassa valtaan likimain jokaisessa euromaassa.

Euromaiden velkaisuus suhteessa bruttokansantuotteeseen laski viime vuonna ensi kertaa seitsemään vuoteen. Usean vuoden talouden epävarmuus, koholle jäänyt työttömyys ja uudistumispakko yhdistettynä viime vuonne kärjistyneeseen maahanmuuttokriisiin ovat laittaneet EU-myönteiset konsensuspuolueet ahtaalle.

Henri Myllyniemi