Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio tukee kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen eurojäsenyydestä. Tavio toteaa, että eurosta puhuttiin aiemmin ikään kuin se olisi menestystarina vailla vertaa, mutta suomalaiset saivatkin sammon asemesta pohjattoman kaivon.

– Euron ensimmäisten vuosien aikana talouden suhdanteet osoittivat korkeuksiin. Tämä johtui Euroopan keskuspankin erittäin matalista ohjauskorkotasoista. EKP halusi auttaa Saksaa, joka maksoi vielä tuolloin yhdistymisensä taloudellista hintaa ja myös vuosituhannen vaihteessa puhjennutta teknologiakuplaa.

Asuntokuplia, velkaantumista ja julkista tuhlaamista

Tavion mukaan tuohon aikaan kuviteltiin naiivisti, että yksi koko sopii kaikille ja että euroalue kannattaisi integroida yhtenäiseksi alueeksi, jossa kaikki ovat yhtä onnellista europerhettä.

– Yhteisvaluutta ja Keski-Eurooppaa hyödyttänyt korkotaso aiheuttivat euroalueen reunamaissa kuitenkin asuntokuplia, velkaantumista, julkista tuhlausta ja liian kapeaa liikkumavaraa talouspolitiikassa, Tavio kertaa.

– Euromaita markkinoitiin riskittöminä ja rahaa lainattiin innolla. Euro kiihdytti talouden ylämäkeä historiansa alkuvuosina. Mutta kun ymmärrettiin, että koska euromaat eivät voi itse painaa euroja, ne ovat pidemmällä aikavälillä maksukyvyttömyysuhan alla. Tämä hermostutti markkinat ja ajoi useat euromaat rahoitusumpikujaan.

Euron tukipaketit ovat pohjaton kaivo

Tavio toteaa, että euro haittaa korkean hintatason maiden, kuten Suomen, kilpailukykyä, kun taas ylivelkaantuneilla mailla, kuten Kreikalla, euro ylläpitää velkavankeutta.

– Euron tukipaketit ovat pohjaton kaivo, koska pieni Kreikan kansa ei voi millään maksaa jättimäistä velkaansa. Italia ja Portugali kaatuvat Kreikan perässä ja tavallisen kansalaisen kärsimykset kasvavat. Tavallinen kansa maksaa. Perussuomalaiset tietävät tämän ja ovat oikeassa.

– Helppoja reittejä ulos taloudellisesta ahdingosta ei ole. Eurosta on tullut kuuma peruna, jota on helpompi heitellä kädestä kouraan kuin tarttua siihen, Tavio toteaa.

Perussuomalaisten varoitukset kävivät toteen

Eurokriittiset perussuomalaiset ovat varoittaneet euron ongelmista.

– Nyt myös nobelistit ja pääekonomistit tulevat meidän linjoillemme yksi toisensa jälkeen. Kasvava joukko asiantuntijoita näkee, että oli virhe liittyä euroalueeseen. Korkeintaan siitä on erimielisyyttä, onko euroalueesta eroaminen järkevää juuri tällä hetkellä, Tavio sanoo.

– On kansanvallan kannalta häpeällistä, että eurosta ei järjestetty kansanäänestystä. Eduskunnalle ei edes annettu lakiehdotusta, vaan ainoastaan valtioneuvoston tiedonanto. Nyt tämä vääryys voitaisiin korjata ja pelastaa se mikä vielä on pelastettavissa.

SUOMEN UUTISET

Tagit