Perussuomalaisten kansanedustaja, lakimies Ville Tavion lakialoitetta vakavasta rikoksesta tuomittujen ulkomaalaisten automaattisesta karkottamisesta käsitellään tänään eduskunnassa. Tavio esitteli aloitettaan Työmiehen tuumaustunnilla.

– Kutsun tätä lakialoitetta karkotusautomaatiksi. Jos ulkomaalainen tuomitaan kahden vuoden tai pidempään vankeusrangaistukseen, hänet määrätään automaattisesti karkotettavaksi rikostuomion yhteydessä. Tämä on siis juridinen lisärangaistus, eikä hallinnollinen päätös, Tavio esittää.

Karkotusprosessia nopeutettava

Nykykäytännön mukaan tuomion saanut ja kärsinyt maahanmuuttaja voidaan karkottaa vasta pitkän ja kalliin prosessin päätteeksi.

– Karkotus tapahtuu nykyisin reittiä käräjäoikeus/hovioikeus/KKO (rikostuomio), poliisi (esitys), maahanmuuttovirasto (päätös) ja hallinto-oikeus/KHO (valitus). Lakialoitteen myötä karkotus tapahtuisi suoraan nykyisen prosessin ensimmäisessä vaiheessa (rikostuomio) tekemällä karkotuksesta rikoksen lisärangaistuksen.


Tavio puhui karkotusautomaatista torstaina Työmiehen tuumaustunnilla.

– Laki toisi toteutuessaan huomattavia säästöjä poliisille, maahanmuuttovirastolle ja tuomioistuimille. Lisäksi karkotusprosessi nopeutuisi, Tavio perustelee.

Maan lakeja on noudatettava

Tavion mielestä vakaviin rikoksiin syyllistynyt ulkomaalainen on menettänyt yhteiskuntaluottamuksensa Suomessa ja siksi lain vahvana lähtökohtana tulisi olla tällaisen henkilön karkottaminen.

– Maan lakeja on noudatettava. Jos tehdään rikoksia, kansalaisluottamus on poissa ja henkilö tulee poistaa maasta, Tavio painottaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit