Terrorismin uhka on kohonnut Euroopassa ja Suomessa huomattavasti. Myös Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden joukossa on henkilöitä, joita epäillään terrorismista ja sotarikoksista.

Joulukuussa paljastui tapaus, jossa Suomeen tulleita irakilaisia kaksosia epäillään 11:stä terroristisessa tarkoituksessa Irakissa tehdystä murhasta. Marraskuussa vangittiin sotarikoksesta epäilty irakilaismies, jota epäiltiin netissä leviäviin raakoihin valokuviin ja ruumiin häpäisemiseen kesällä 2014.

Suomeen palannut ainakin 20 taistelijaa

Suojelupoliisin mukaan ulkomaisissa konflikteissa – erityisesti Syyriassa ja Irakissa – aseelliseen toimintaan osallistuvien ja Suomeen palaavien henkilöiden lukumäärä on huomattava. Tällä viikolla kävi ilmi, että 19-vuotiasta somalitaustaista Suomen kansalaisuuden omaavaa opiskelijaa syytetään terrorismirikoksista Isossa-Britanniassa. Miestä syytetään yrityksestä matkustaa Syyriaan liittyäkseen Isisiin.

– Supon päällikön mukaan Suomeen on palannut ainakin 20 taistelijaa. Suomeen on myös muotoutunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään ihmisiä sekä lisäämään radikaali-islamistisen ideologian kannatusta, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto varoittaa.

Aikooko hallitus muuttaa lakia?

Ranskassa on tehty aloite perustuslain muuttamisesta sellaiseksi, että terrorismista tuomitulta voitaisiin poistaa Ranskan kansalaisuus. Laki koskisi henkilöiltä, joilla on Ranskan kansalaisuuden lisäksi myös jonkin toisen maan kansalaisuus. Ranskan parlamentin alahuone kannatti esitystä äänestysluvuin 162–148.

– Myös Suomessa on tehty vuonna 2014 perussuomalaisten toimesta lakialoite kansalaisuuden poisottamisesta terroristeilta, Lehto muistuttaa.

Lehto jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, onko hallituksella suunnitelmia muuttaa lakia siten, että terrorismista tuomitulta kaksoiskansalaiselta voitaisiin poistaa Suomen kansalaisuus.

SUOMEN UUTISET

Tagit