Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto jätti eduskunnassa kirjallisen kysymyksen perusteettomasti maksetun vastaanottorahan takaisinperinnästä.

Lehto huomauttaa, että osalla Suomeen saapuneista 32 478 turvapaikanhakijasta on ollut rahaa mukanaan tuhansia euroja. Suomessa turvapaikanhakijoiden varallisuus vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa saada vastaanottorahaa, mutta heidän omaisuuttaan ei kuitenkaan takavarikoida.

– Poliisin ja rajaviranomaisen tulisi tarkistaa, paljonko henkilöllä on maahan tullessaan rahaa ja merkitä tieto viranomaisrekisteriin. Ja jos henkilöllä on rahavaroja, tulisi hänen elää niillä niin kauan kuin ne riittävät, Lehto painottaa.

Vastaanottokeskuksille ohjeistusta

Lehdon mukaan käytäntö on tuttu jo pitkään toimineissa vastaanottokeskuksissa, mutta uusien vastaanottokeskusten osalta asia saattaa olla epäselvä.

– Maahanmuuttovirasto on ohjeistamassa kaikkia vastaanottokeskuksia asiasta. Todennäköistä on, että joissain tapauksissa vastaanottorahaa on maksettu liikaa tai perusteettomasti.

Kela perii takaisin kantasuomalaisilta

Turvapaikanhakijoille maksetaan vastaanottorahaa – ilman aterioita – seuraavasti: yksinasuvalle 314,91 €, muille yli 18-vuotiaille 266,04 € ja perheensä kanssa asuvalle lapselle 200,89 €.

– Mikäli kantasuomalaiselle on maksettu esimerkiksi Kelan etuutta liikaa tai aiheettomasti, perii Kela sen takaisin. Viimekädessä Kelaa perii etuudet takaisin ulosoton kautta, Lehto huomauttaa ja sanoo, että näin pitää toimia myös turvapaikanhakijoiden kohdalla.

SUOMEN UUTISET

Tagit