

Suomi somalialaisten ja irakilaisten ykköskohde – todennäköisintä saada oleskelulupa
Suomesta haetaan viidenneksi eniten turvapaikkaa, sanoo perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. Kohdemaista kärkeä pitävät väkilukuun suhteutettuna Ruotsi ja Unkari, määrällisesti eniten turvapaikkahakemuksia on jätetty Saksaan, joka tulee listalla Suomen jälkeen kuudentena.
Eurostatin uusimmat tilastot kattavat vain vuoden 2015 kolme ensimmäistä neljännestä, mutta lokakuun loppuun mennessä Saksaan oli jätetty eniten turvapaikkahakemuksia (315 000).
– Kaukana takana ovat sellaiset maat kuin Kreikka ja Italia, jotka kuulemma kokevat kovinta painetta, ja joista halutaan siirtää turvapaikanhakijoita mm. Saksaa ja Suomeen, Halla-aho toteaa.
Italiaan valuu elintasosiirtolaisia
Ketkä sitten hakevat turvapaikkaa? Koko EU:n tasolla turvapaikanhakijoista 33 % oli syyrilaisia, 14 % afgaaneja, 11% irakilaisia, 6 % albaaneja ja 5 % pakistanilaisia.
– Eri EU-maat kuitenkin houkuttelevat hyvin erilaisia kansallisuuksia. Esimerkiksi Italiassa viisi suurinta ryhmää ovat nigerialaiset, pakistanilaiset, bangladeshilaiset, gambialaiset ja senegalilaiset, Halla-aho listaa.
– Tämä asia kannattaa huomioida, koska eri kansallisuuksilla on hyvin erilaiset mahdollisuudet saada turvapaikka tai oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella. Italiaan jättävät turvapaikkahakemuksia pääasiassa ihmiset, joilla on hyvin vähäiset mahdollisuudet saada turvapaikkaa mistään EU-maasta, ja joita yleisesti pidetään elintasosiirtolaisina.
Suomeen eniten irakilaisia
Itä-Euroopan maissa, kuten Tshekissä, Slovakiassa, Puolassa ja Baltian maissa, suuri osa turvapaikanhakijoista tulee Venäjältä ja Ukrainasta. Etelä-Euroopan maihin, kuten Espanjaan ja Portugaliin, jätetään turvapaikkahakemuksia ylipäätään hyvin vähän, ja suurin osa hakijoista tulee Afrikan suhteellisen vakailta alueilta.
– Suomen tilanne on hyvin erikoinen. Turvapaikanhakijoista irakilaisia on 77 %, syyrialaisia vain 2 %. Suomeen on tullut sekä suhteellisesti että absoluuttisesti enemmän irakilaisia turvapaikanhakijoita kuin yhteenkään toiseen EU-maahan. Tätä ei voi selittää ainakaan maantieteellä, sillä tänne tulevat irakilaiset ovat matkustaneet Unkarin, Itävallan, Saksan, Tanskan ja Ruotsin läpi, Halla-aho huomauttaa.
– Toiseksi eniten Suomeen tuli turvapaikanhakijoita Somaliasta. Heidänkin osaltaan Suomi on ykköskohde Euroopassa. Belgia on ainoa toinen EU-maa, jossa somalit ovat viiden yleisimmän hakijaryhmän joukossa.
Oleskelulupa heltiää helpommin
Eurostatin tilastojen mukaan irakilaiset ja somalit saavat Suomesta oleskeluluvan paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin muista EU-maista.
– Myös perheenyhdistämisen ehdot ovat Suomessa paljon sallivammat kuin verrokkimaissa. Nämä tekijät epäilemättä lisäävät Suomen houkuttelevuutta juuri kyseisissä tulijaryhmissä, huomauttaa tänään Työmiehen tuumaustunnilla vieraillut Halla-aho.
Kuvassa: Turvapaikanhakijoita Helsingissä. Kuvan henkilöt eivät liity artikkeliin. Kuvituskuva.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Turvapaikanhakijoiden maksettava oleskelu- ja paluukustannuksensa omista varoistaan

Lehto: Perusteettomasti maksetut vastaanottorahat perittävä takaisin

Tavio: Hallituksen syytä valmistautua käyttämään ”rajat kiinni” -vaihtoehtoa

Ikätestin tulos: 60 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista paljastui aikuisiksi

Saksassa vaaditaan jo maahantulijoiden aseellista pysäyttämistä

Immonen: Turvapaikanhakijoiden liikkumisoikeutta rajoitettava

Meri: Kuntia uhkaa maahanmuuttajista aiheutuva maksupommi

Presidentti nosti kissan pöydälle: ”On lähdettävä nopeutettujen käännytysten tielle”

Halla-ahon arvio: 70 prosenttia hakijoista saa turvapaikan Suomesta – ”Ei pystytä palauttamaan, jos eivät halua lähteä”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.