Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä vaatii, että turvapaikanhakijat velvoitetaan kustantamaan oleskelunsa omista varoistaan.

– Ulkomaalaislain nojalla ulkomaalainen voidaan velvoittaa asettamaan viranomaisen määräämä vakuus valtiolle oleskelu- ja paluukustannuksistaan. Maahantulon yhteydessä tarkastetaan henkilön mukana oleva varallisuus, joten viranomaisilla on tieto mahdollisista rahavaroista käytettävissään.

Tanskassa turvapaikanhakijoilta voidaan takavarikoida käteisvarat ja arvotavarat, joiden arvo ylittää noin 1 300 euroa. Maassa on myös puolitettu pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden saamat sosiaalituet ja kiristetty perheenyhdistämisiä tuntuvasti.

Varattomuus todistettava

Mäkelä ei hyväksy sitä, että turvapaikanhakija olisi Suomessa missään olosuhteissa toimeentulotukiasiakasta paremmassa asemassa.

– Toimeentulotukea saadakseen henkilön täytyy olla vailla muuta keinoa toimeentulonsa turvaamiseen ja voitava todistaa varattomuutensa, Mäkelä painottaa.

Mäkelä kysyy eduskunnassa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, missä määrin ulkomaalaislain tuomaa mahdollisuutta vakuuden määräämiseen käytetään turvapaikanhakijoiden kohdalla ja kuinka suuria summia tästä kertyy valtion kassaan.

SUOMEN UUTISET