Presidentti Sauli Niinistö piti vakuuttavan puheen avatessaan valtiopäivät Finlandia-talossa keskiviikkona. Hän totesi, että maahanmuuttoaalto on suurelta osin kansainvaellusta, joka käyttää turvapaikkaoikeutta myös väärin.

– Se, mitä nyt päätetään tehdä, on oleva ratkaisevaa tulevaisuudellemme, Niinistö korosti.

Niinistö huomautti aluksi viime aikoina leimunneesta kiivaasta kansalaiskeskustelusta, jossa on haukuttu miehet, naiset, suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat, ja sitten hyväksi lopuksi poliisitkin.

– Olemme perin itsemme haukkuneet, Niinistö aprikoi.

Ongelmat lisääntyvät

Niinistö painotti, että nyt ”on tolkun aika”.

– Miksikö juuri nyt? Siksi, että meillä on ongelmia. Viimeisin niistä on hallitsematon muuttoliike. Teemme pahan virheen, jos kuvittelemme, että se peittyy, kun olemme keksineet tarkkailla toistemme tekemisiä ja kunkin sanavalintoja ihan pilkutukseen asti. Ongelmat eivät näin poistu. Tällä suunnataan huomio muualle, mutta tästä ne ongelmat vain lisääntyvät.

– Tässä suhteessa olisi todellakin tolkun aika, kuten kirjailija Paretskoi Iisalmen Sanomissa totesi, Niinistö sanoi.

Muuttoliike on paljolti kansainvaellusta

Niinistön mielestä muuttoliikkeen ongelma on syvä. Se haastaa Euroopan ja Suomen sekä länsimaisen ajattelun ja arvomaailman.

– Maahanmuutto on paljolti kansainvaellusta, siis muuta kuin välitöntä hätää pakenevaa. Kaikkien arvioiden mukaan ihmisvirta on tänä vuonna kasvussa. Tämä haastaa koko läntisen demokratian kyvyn auttaa. Ja haastaa eurooppalaisuuden rakenteet.

– Sekavassa tilanteessa tulijoidenkin tilanne saattaa vain paheta. Olemme juuri kuulleet Euroopassa kadonneista 10 000 alaikäisestä. Tiedossa on, että pakolaisia käytetään hyväksi. Heitä riistävät ja rahastavat ihmissalakuljettajat, jotka harjoittavat valtaisaa laitonta liiketoimintaa, usein liikkeellä olevien hengen menettämisen uhallakin. On myös riski, että pakolaisia käytetään kyynisen valtapolitiikan välineinä, Niinistö muistutti.

Turvapaikkaoikeutta käytetään myös väärin

Miksei rajoja ole sitten suljettu? Niinistön mukaan se johtuu kansainvälisistä sopimuksista – on ajateltu kauniisti ja oikein, että kaikkia hädässä olevia suojataan.

– Mutta yhdellä sanalla, ”asylum” (turvapaikka), saa subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään. Siis jäämään, minne väärin perustein tuli, Niinistö moitti.

Nyt tehtäisiin paljon tiukemmat säädökset

Niinistö pahoitteli, että kansainvälisten säännösten muuttaminen on niin hidasta, että se tuskin auttaa nykyiseen kriisiin. Mutta säännöksiä voi moittia.

– Kansainväliset säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa.

– Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia, Niinistö uskoi.

EU:n tunnustettava tosiasiat ja toimittava

Presidentin mielestä nyt on tunnustettava tosiasiat – mielellään koko EU:n alueella.

– Parasta olisi, että EU ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle, ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville, Niinistö esitti.

Hän painotti myös konfliktien, kuten Syyrian sodan, päättämisen olevan välttämätön osa ratkaisua. Niinistö korosti myös, ettei kansainvaelluksen tuomaa haastetta voida kohdata ”sisäisesti rempallaan”.

– Talous ei ole elämän tärkein asia, mutta juuri nyt se on vaikeista ongelmistamme se helpompi.

Veli-Pekka Leskelä