

LEHTIKUVA
Eerola: ”Perheenyhdistäminen tehtävä mahdollisimman vaikeaksi – Suomi voisi kerrankin toimia ensimmäisenä”
Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola patistaa valtiovaltaa ottamaan käyttöön kaikki EU:n perheenyhdistämisdirektiividirektiivin mahdollistamat keinot, joilla vaikeutetaan turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämistä.
– Tavoitteena on rajoittaa perheenjäsenten pääsyä Suomeen. Meidän täytyy ottaa käyttöön kaikki EU-direktiivin mahdollistamat keinot, jotta pakolaistulva Suomeen saadaan pysähtymään, Eerola vaatii.
Pelkkä toimeentulo ei riitä
Hallitus valmistelee parhaillaan ulkomaalaislakiin muutosta, jolla rajoitetaan turvapaikan saaneiden pakolaisten perheenyhdistämistä. Yksi keskeinen keino on pakolaisten toimeentuloedellytyksien kiristäminen. Siinä oleskeluluvan saaneen henkilön on osoitettava, että hän pystyy huolehtimaan Suomeen haluavista perheenjäsenistään.
– Tämä on hyvä askel oikeaan suuntaan. Olen kuitenkin tuskastunut, että puhutaan vain toimeentulosta. Muita keinoja ei pidä unohtaa, Eerola muistuttaa.
Jokaisen osattava suomen kieltä
Hallitus julkisti viime joulukuussa 80 kohdan toimenpideohjelman, jonka tarkoituksena on hillitä Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Eerola haluaa ottaa tulovaatimusten lisäksi käyttöön kielitaitoon ja asumisaikoihin liittyvät vaatimukset, jotka direktiivi mahdollistaa.
– Kielitaidon osalta perheenkokoajan pitäisi läpäistä jonkintasoinen suomen kielen testi, jotta hän voisi hakea oleskelulupaa perheenjäsenilleen. Sama vaatimus voitaisiin esittää myös tänne pyrkiville perheenjäsenille, Eerola selvittää.
Lisäksi Eerola vaatii perheenkokoajalta kahden vuoden asumista Suomessa, jota ennen perhe ei voi hakea oleskelulupaa.
Tulorajavaatimusta kiristetään
Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio tiedostaa, että perheenyhdistämisen vaatimusten kiristämiselle on kovat paineet.
– Voimme tarvittaessa ottaa käyttöön muitakin direktiivin suomia vaatimuksia, mutta tulorajavaatimus on nopein ja vaikuttavin keino, Vuorio painottaa.
Mikäli perheessä on esimerkiksi puolisot ja kaksi lasta, niin perheenkokoajalla pitää olla 2 600 euron nettotulot kuukaudessa. Muutoin hän ei voi tuoda perhettään Suomeen.
– Esimerkin kaltaisen nettotulon saajalla on todennäköisesti työpaikka, asunto sekä työhönsä riittävä kielitaito. Tulorajaa voidaan tarvittaessa myös nostaa, Vuorio huomauttaa.
Tiukennukset eivät koske kaikkia
Turvapaikan saaneen perheenjäsenille ei Vuorion mukaan voida asettaa toimeentuloedellytystä tai muitakaan direktiivin mahdollistamia tiukennuksia, jos he jättävät oleskelulupahakemuksen kolmen kuukauden kuluessa turvapaikan myöntämisestä.
– Jos tuo aikaraja ylittyy, koskevat edellytykset myös heitä. Toissijaista suojelua saaneen perheenjäseniä edellytykset koskevat aina.
Maahanmuuttovirasto aikoo käsitellä 45 000 hakemusta elokuun puoliväliin mennessä.
– Työ alkaa jo keväällä, joten laki pitäisi saada valmiiksi ennen kesää. Tällöin kolmen kuukauden aikaikkuna saadaan käyttöön. Mikäli laki myöhästyy, niin peli on tältä osin menetetty, Vuorio toteaa.
Muutokset voimaan tuskallisen hitaasti
Ulkomaalaislain luonnos lähtee tuota pikaa lausuntokierrokselle ja eduskunnan käsiteltäväksi se on tarkoitus saada mahdollisimman nopeasti.
– Suomessa on tehty oikeita ratkaisuja eli kiristetty maahanmuuttopolitiikkaa, mutta muutokset astuvat voimaan tuskallisen hitaasti. Samaan aikaan meille tulee lisää väkeä, joka on rapauttamassa sisäistä turvallisuutta ja huoltosuhdetta, Eerola huomauttaa.
Kaikki mahdolliset kiristykset toteutettava
Eerolan mielestä pitäisi pyrkiä siihen, että perheenyhdistäminen olisi Suomessa mahdollisimman vaikeaa ja linja olisi vähintään yhtä tiukka kuin muissa maissa.
– Pitää seurata mitä muut Pohjoismaat tekevät, mutta Suomi voisi olla kerrankin edelläkävijä ja toimia ensimmäisenä näissä asioissa. Toimeentulovaatimuksen kiristäminen on hyvä asia, mutta työskentelen sen puolesta, että kaikki mahdolliset kiristykset tullaan toteuttamaan, Eerola sanoo.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvapaikanhakijaa epäillään tuhotyöstä – PS-kansanedustaja: Rikollisia ei pidä palkita turvapaikalla

Eerola: Venäjältä saapuvat turvapaikanhakijat käännytettävä pikaisesti

Pakolaiskriisi myllertää Euroopassa uudella vaihteella

EU:lta loppuu pian aika pakolaiskriisin hoitamiseksi

PS-ministerit: Dublin-asetus saatava toimimaan

Soini: Ihmissalakuljetus järjestettyä toimintaa Venäjän puolelta

Eerola: ”Kaikki somalialaiset käännytettävä”

Perussuomalaisten Uudenmaan piiri: Rajat väliaikaisesti kiinni

Elo: Turvapaikat määräaikaisiksi – palautukset koskemaan myös perheenyhdistämisiä
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää