

Bulent Kilic
Maahanmuutto heikentänyt suomalaisten turvallisuudentunnetta
Suomalaiset ovat huolissaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta niin Suomessa kuin Euroopassa. Maahanmuuton laajuus herättää huolta tulevaisuudesta, ja siksi ilmiöön suhtaudutaan kriittisesti. Kaikkein kriittisimpiä ovat perussuomalaisten kannattajat. Tämä selviää Maanpuolustuksen suunnittelukunnan vuosittaisesta kyselytutkimuksesta, joka julkaistiin torstaina Helsingissä.
Kaksi kolmasosaa vastaajista kokee tulevaisuuden nyt turvattomampana, kun vuosi sitten näin ajatteli vain joka toinen. Koskaan aiemmin ei ole tulevaisuutta nähty yhtä turvattomana vuoden 1990 jälkeen, mistä alkaen turvallisuuden tunteesta on kysytty. Tämä oli myös tutkimuksen suurin muutos.
Maahanmuutosta kysyttiin ensimmäisen kerran
Turvattomuuden tunnetta nostaa maahanmuuton voimakas kasvu. Se nousi tutkimuksessa esille, koska sitä kysyttiin nyt ensimmäisen kerran asian ajankohtaisuuden vuoksi.
Kielteisesti turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun Suomessa suhtautuu 48 prosenttia, miehistä 52 prosenttia ja naisista 44. Perussuomalaisista kielteisesti suhtautuu 91 prosenttia, keskustasta 60, SDP:stä 53, vasemmistosta 40, kokoomuksesta 34 ja vihreistä 23 prosenttia.
MTS on tehnyt vuosittaisia tutkimuksiaan kansalaisten maanpuolustusasenteista jo 40 vuotta. Ensimmäiset kysymykset esitettiin kuitenkin jo vuonna 1964, joten MTS:n tutkimuksista saa pitkän yhtenäisen vertailupohjan.
Varauduttu heikosti
Kaksi kolmasosaa 67 prosenttia, katsoo että hallitsemattomaan maahanmuuttoon on varauduttu huonosti. 43 prosenttia katsoi, että kansainväliseen terrorismiin on varauduttu huonosti. Huoli on kasvanut edellisvuodesta.
– Puolet kyselyistä tehtiin Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Kansainvälinen terrorismi pomppasi kyselyissä iskujen jälkeen, MTS:n pääsihteeri Heli Santala kertoo.
Maahanmuuton kiihtyessä nähdään EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka tarpeelliseksi yli puoluerajojen. Kaikista tätä mieltä oli 86 prosenttia, perussuomalaisistakin 74 prosenttia.
Venäjän toimet eivät huoleta enää yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. 57 prosenttia arvioi Venäjän toimien heikentävän Suomen turvallisuutta, kun edellisvuonna näin uskoi 63 prosenttia. Syy piilee Ukrainan tilanteen rauhoittumisessa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: ”Perheenyhdistäminen tehtävä mahdollisimman vaikeaksi – Suomi voisi kerrankin toimia ensimmäisenä”

Eerola: ”Kaikki somalialaiset käännytettävä”

Packalén turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista: ”Tilastot harhaanjohtavia”

Presidentti nosti kissan pöydälle: ”On lähdettävä nopeutettujen käännytysten tielle”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää