Suomalaiset ovat huolissaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta niin Suomessa kuin Euroopassa. Maahanmuuton laajuus herättää huolta tulevaisuudesta, ja siksi ilmiöön suhtaudutaan kriittisesti. Kaikkein kriittisimpiä ovat perussuomalaisten kannattajat. Tämä selviää Maanpuolustuksen suunnittelukunnan vuosittaisesta kyselytutkimuksesta, joka julkaistiin torstaina Helsingissä.

Kaksi kolmasosaa vastaajista kokee tulevaisuuden nyt turvattomampana, kun vuosi sitten näin ajatteli vain joka toinen. Koskaan aiemmin ei ole tulevaisuutta nähty yhtä turvattomana vuoden 1990 jälkeen, mistä alkaen turvallisuuden tunteesta on kysytty. Tämä oli myös tutkimuksen suurin muutos.

Maahanmuutosta kysyttiin ensimmäisen kerran

Turvattomuuden tunnetta nostaa maahanmuuton voimakas kasvu. Se nousi tutkimuksessa esille, koska sitä kysyttiin nyt ensimmäisen kerran asian ajankohtaisuuden vuoksi.

Kielteisesti turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun Suomessa suhtautuu 48 prosenttia, miehistä 52 prosenttia ja naisista 44. Perussuomalaisista kielteisesti suhtautuu 91 prosenttia, keskustasta 60, SDP:stä 53, vasemmistosta 40, kokoomuksesta 34 ja vihreistä 23 prosenttia.

MTS on tehnyt vuosittaisia tutkimuksiaan kansalaisten maanpuolustusasenteista jo 40 vuotta. Ensimmäiset kysymykset esitettiin kuitenkin jo vuonna 1964, joten MTS:n tutkimuksista saa pitkän yhtenäisen vertailupohjan.

Varauduttu heikosti

Kaksi kolmasosaa 67 prosenttia, katsoo että hallitsemattomaan maahanmuuttoon on varauduttu huonosti. 43 prosenttia katsoi, että kansainväliseen terrorismiin on varauduttu huonosti. Huoli on kasvanut edellisvuodesta.

– Puolet kyselyistä tehtiin Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Kansainvälinen terrorismi pomppasi kyselyissä iskujen jälkeen, MTS:n pääsihteeri Heli Santala kertoo.

Maahanmuuton kiihtyessä nähdään EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka tarpeelliseksi yli puoluerajojen. Kaikista tätä mieltä oli 86 prosenttia, perussuomalaisistakin 74 prosenttia.

Venäjän toimet eivät huoleta enää yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. 57 prosenttia arvioi Venäjän toimien heikentävän Suomen turvallisuutta, kun edellisvuonna näin uskoi 63 prosenttia. Syy piilee Ukrainan tilanteen rauhoittumisessa.

Veli-Pekka Leskelä