Saksan mediaa on alettu epäillä tarkoituksellisesta tietojen salailusta turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista. Saksan mediaan luotetaan yleisesti, mutta maahanmuuttajien rikosuutisointia peräti 40 prosenttia pitää yksipuolisena. Erityisesti julkishallinnon kaksi suurta televisiokanavaa ovat kuitenkin kieltäneet syytökset jyrkästi.

– Julkiset tiedotusvälineet ovat kehittyneet punavihreän massavirran tiedotusvälineiksi. Sitä ei voi kiistää, täräyttää pitkän journalistiuran Saksassa tehnyt Ronald Tichy.

Jatkuvaa puheiden pyörtämistä

Hämmennystä ovat herättäneet myös kaksi tapausta, joissa on pyörretty puheita. Paikallismedia WDR:lle työskentelevä freelancer Claudia Zimmermann kertoi, että koska toimeksiantaja on julkinen, näitä epäkohtia uutisoidaan keskimääräistä paremmassa valossa. WDR torjui Zimmermannin sanoman todeten yhtiön noudattavan korkeaa journalistista laatua. Zimmermann tuli pian uudelleen julkisuuteen kertomaan, että hän oli aiemmin puhunut ”hölynpölyä”.

Saksan valtiollinen tv-kanava ZDF myönsi ensin, ettei Kölnin uudenvuodenyön uutisointi mennyt aivan nappiin. Myöhemmin kanavan tähtiankkuri riensi kertomaan, että kaikenlainen skeptinen suhtautuminen Saksan liittokansleri Angela Merkelin pakolaispolitiikkaan on muukalaisvihamielisyyttä.

Julkisten uutistoimistojen tehtävä ei luonnollisestikaan ole savustaa Merkeliä ulos. Uutistoimitukset joutuvat tasapainoilemaan tosiasioiden, kansalaismielipiteen ja kenties politiikankin välillä.

Kuviin valitaan naisia ja lapsia

Kun lounaisessa Saksassa joukkoraiskattiin kaksi teinityttöä uudenvuoden yönä, paikallinen julkinen uutistoimisto SWR uutisoi tapahtuneesta. Yhtiö kiirehti kuitenkin kertomaan – viranomaisten antaman tiedotuksen mukaan – ettei tekijöiden kansallisuus ollut mitenkään merkittävässä asemassa. Tekijöinä oli neljä syyrialaista turvapaikanhakijaa.

Kansalaismielipiteitä voi ohjata myös valitsemalla uutiskuviin pakolaisnaisia ja lapsia, vaikka suurin osa maahan saapuneista turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä.

Maahanmuuttokriittiset nostavat kannatustaan

Poliittisesti tilanne on arka. Maahanmuuttokriittinen AfD-puolue on nostanut kannatustaan. Kannatusasemien ja kansalaismielipiteen muutokset ovat samalla ohjanneet valtapuolueet (CDU ja SPD) tiukentamaan kantaansa Saksan turvapaikanhakijoiden tekemien rikosten edessä.

Saksa ei halua leimautua toisen maailmansodan aikaisen hirmuvallan aikaiselle muukalaisvihamielisyydelle. Puoluepoliitikot, median edustajat ja viranomaiset ovatkin heittäneet vastuupalloa sylistä toiseen.

Henri Myllyniemi