Itävalta aloitti tiukemmat rajatarkastukset lauantaina hyllyttäen ”väliaikaisesti” Schengen-sopimuksen turvaamat avoimet rajat. Maan liittokansleri Werner Faymann liittyi niiden eurooppalaisten päättäjien kuoroon, jonka mukaan EU on vaarassa luhistua pakolaiskriisin vuoksi.

Faymannin lisäksi huolensa EU:n kestävyydestä ovat ilmaisseet myös Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ja maahanmuutosta vastaava EU-komissaari Dimitris Avramopoulos.

– On äärimmäisen huolestuttavaa, että EU:n monimutkainen rakenne on estänyt ripeät ratkaisut tärkeisiin asioihin kuten pakolaisten lumivyöryyn tai talouskriisiin. Joka kerta on vaarana, että EU tekee liian vähän ja liian myöhään, Feynmann totesi.

Itävallan rajavalvontaviranomaiset kertovat, että alkaneen vuoden aikana jo yli kolme tuhatta ihmistä on yrittänyt tulla maahan väärennetyillä henkilöpapereilla.

Saksassa rikostilastoja siivottu maton alle

Saksalaislehti Die Weltin mukaan johtavat politiikot Nordhein-Westfalenissa olivat sopineet vuonna 2014, että pohjoisafrikkalaisten rikoksista vaiettiin tietoisesti. Kölnin kaupunki sijaitsee Nordhein-Westfalenissa. Vaikenemisen taustalla oli huoli siitä, että avoin tiedottaminen kääntäisi kansalaismielipiteet pakolaisia ja maahanmuuttajia vastaan.

– Kölnin tapahtumat saattoivat olla viimeinen naula arkkuun. Jos jotkut maat olivat jo ennalta haluttomia ottamaan vastaan sinkkumiehiä, niin mitähän maat nyt pohtivat, nimettömänä pysyttelevä diplomaatti kertoi Politico-lehdelle.

Avramopoulos myöntää, ettei EU-maiden viime vuonna määräenemmistöpäätöksellä läpi runnottu turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusohjelma ole toiminut. Hänen mukaansa sopimusmaiden tulisi luopua kansallisista intresseistään, että ohjelma voisi toimia.

Avramopoulos ei näe tilanteen helpottavan. Hänen mukaansa turvapaikanhakumenetelmiä voidaan joutua uusimaan.

– Tilanne tulee pahenemaan, Avramopoulos summaa tilannekuvan ytimekkäästi.

Schäublen mielestä EU tarvitsee myös lisää rahaa ulkorajojensa turvaamiseen. Hän ehdottaa EU-maille erillistä bensiiniveroa lisäkulujen kattamiseen. Schäublen mukaan Saksa voi joutua hyllyttämään Schengenin avoimet rajat. Se voisi olla kohtalokas isku koko Schengen-sopimukselle.

Perussuomalaisten johto on torpannut Schäublen veropohdinnat tuoreeltaan. Puoluesihteeri Riikka Slung-Poutsalon mukaan pakolaiskriisin laskua ei saa maksattaa suomalaisella autoilijalla. Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan Suomen ei tule missään tapauksessa osallistua hankkeeseen. Tällä tavalla luotaisiin oikopolku EU:n verotusoikeudelle, Soini kertoi Ylen haastattelussa.

Henri Myllyniemi