Saksan poliittinen kenttä kuohuu. Lausunnoissa on vaadittu jopa poliisille lupaa käyttää ampuma-aseita viimeisenä keinona. Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen puheenjohtaja Frauke Petry totesi, että tällainen toiminta olisi nimenomaan Saksan lakien mukaista, eikä hän aio esittää asiaan minkäänlaista lakimuutosta.

Poliiseja, sotilaita, rajavalvojia

AfD:n kannanotot ovat saaneet medialta tyrmistyttävän vastaanoton. Suuret puolueet CDU ja SPD ovat nekin moittineet AfD:n lausumia ”jyrkän äärioikeistolaisiksi”. Ampuma-aseiden käyttöä on toki vaadittu myös CDU:n leiristä. Saksan vihreistäkin on vaadittu ampuma-aseiden käyttöä rajavalvonnassa tilanteen niin vaatiessa.

Sosialidemokraattien SPD:stä on puolestaan vaadittu 43 000 uutta poliisia, sotilasta ja rajavalvojaa hoitamaan yhä pahemmaksi käyvää pakolaiskriisiä. Politiikot keskittyvät pikemminkin vain siihen, mitä AfD on pakolaiskriisistä ja rajavalvonnasta sanonut.

Maahanmuuttokriittiset nousussa

SPD:n puheenjohtaja ja Saksan varaliittokansleri Sigmar Gabriel on vaatinut Saksan sisäisen tiedustelupalvelun vahtimaan AfD:tä. Sisäinen tiedustelupalvelu totesi myöhemmin, ettei AfD:tä tarvitse valvoa.

Saksan kolmessa osavaltiossa järjestetään maaliskuun 13. päivänä aluevaalit. AfD on nyt noussut mielipidemittauksissa kolmanneksi. CDU:n ja SPD:n kannatus on kääntynyt laskuun, vaikka niiden asema suurimpana ja toiseksi suurimpana on kuitenkin vankka. AfD on kuitenkin onnistunut ohittamaan vasemmistopuolue Die Linken sekä vihreät.

HENRI MYLLYNIEMI