

MATTI MATIKAINEN
Halla-aho: Schengen kuolee pois
– Mikäli ulkoraja vuotaa, ei EU:n sisällä voi olla vapaata liikkuvuutta. Sisäinen vapaa liikkuvuus perustuu juuri luottamukseen ulkorajojen pitävyydestä, mutta pakolaisvirta osoittaa jotain muuta, sanoo perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon mukaan Dublinin sopimus kaipaa korjaamista ja Schengen-järjestelmä on vaarassa. Halla-ahon mielestä vapaan liikkuvuuden Schengen ei lopu kertarysäyksellä.
– En usko, että Schengenin lakkauttamisesta tehdään poliittista päätöstä, vaan se kuolee hiljaa omia aikojaan ja jäsenmaat lakkaavat noudattamasta sitä.
Jäsenmaat alkavat tehdä kansallisia ratkaisuja
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti, että EU:lla on korkeintaan kaksi kuukautta aikaa saada asiat hallintaansa tai muuten seuraukset ovat vakavia.
– Jos EU ei pysty tekemään päätöksiä, joihin jäsenmaat olisivat tyytyväisiä, jäsenmaat alkavat tehdä kansallisia ratkaisuja.
Tämmöinen ketjureaktio on jo tapahtunut koko matkalla Suomesta Välimerelle. Ruotsi, Tanska, Saksa, Itävalta ja Unkari ovat aloittaneet rajavalvonnan.
– Se on Suomen kannalta erinomainen asia, sillä sen pitäisi ehkäistä suurelta osin tänne suuntautuva turvapaikanhakijoiden liikenne, Halla-aho huomauttaa.
Dublin-asetus ei toimi
Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijan asiat on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, jonka alueelle hän tulee. Talouslehti Financial Timesin virkamieslähteiden mukaan tähän suunnitellaan muutosta.
– Jotain hyvää Dublin-järjestelmälle täytyy tehdä, koska se ei toimi. Jos sitä sovellettaisiin, Suomeen, Saksaan tai Ruotsiin ei tulisi enää ketään, Halla-aho toteaa.
Suomi on Halla-ahon mukaan hyötynyt Dublinin sopimuksesta, sillä maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan ihmisiä palautetaan sopimuksen perusteella muihin maihin.
– Jos järjestelmä ei toimi, niin ei ole kovin dramaattista luopua siitä. Pitää vain pohtia mitä tulee tilalle. Ratkaisu ei kuitenkaan voi olla se, että annetaan turvapaikanhakijoille mahdollisuus itse valita mistä maasta he hakevat turvapaikkaa, Halla-aho huomauttaa.
Europarlamentaarikko kannattaa turvapaikkahakemusten käsittelyn ulkoistamista EU-alueen ulkopuolelle.
– Silloin ei syntyisi nykytilannetta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä on käytännössä mahdotonta poistaa täältä.
Kansainväliset sopimukset uusittava
EU:n pitäisi Halla-ahon mukaan miettiä uudelleen kansainvälisen suojelun kriteereitä.
– Sopimuksia on uusittava, koska niitä ei ole luotu tällaista kansainvaellusta varten. Myös Geneven pakolaisopimusta pitäisi pohtia kokonaan uudelleen, sillä se on tehty toisenlaisia tilanteita varten, Halla-aho esittää.
Halla-aho patistaa Suomea tekemään kaikkensa, jotta maasta tulee vähemmän houkutteleva kohde elintasoturisteille. Suomen pitäisi kansallisesti kiristää maahanmuuttopolitiikkaa, erityisesti rahallisten tukien ja perheenyhdistämisen osalta.
– Tämän ovat jo kaikki muut Pohjoismaat tehneet. Meillä on ollut liian vähän poliittista halukkuutta todellisten kiristysten tekemiseen, vaikka niistä on ollut paljon puhetta.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eerola: ”Perheenyhdistäminen tehtävä mahdollisimman vaikeaksi – Suomi voisi kerrankin toimia ensimmäisenä”

Mäntylä: Turvapaikanhakijoiden sosiaaliturvan taso laskee – kaikki keinot käytettävä

Maahanmuutto heikentänyt suomalaisten turvallisuudentunnetta

Itävalta hyllytti avoimet rajat – Saksassa pimitetty ulkomaalaisten rikostilastoja

Eerola: Venäjältä saapuvat turvapaikanhakijat käännytettävä pikaisesti

EU tyytymätön Turkin toimiin pakolaisvirran tyrehdyttämisessä

Pakolaiskriisi myllertää Euroopassa uudella vaihteella

Schengen-rajaa suunnitellaan pohjoisemmaksi

Eerola: ”Kaikki somalialaiset käännytettävä”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää