– Mikäli ulkoraja vuotaa, ei EU:n sisällä voi olla vapaata liikkuvuutta. Sisäinen vapaa liikkuvuus perustuu juuri luottamukseen ulkorajojen pitävyydestä, mutta pakolaisvirta osoittaa jotain muuta, sanoo perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon mukaan Dublinin sopimus kaipaa korjaamista ja Schengen-järjestelmä on vaarassa. Halla-ahon mielestä vapaan liikkuvuuden Schengen ei lopu kertarysäyksellä.

– En usko, että Schengenin lakkauttamisesta tehdään poliittista päätöstä, vaan se kuolee hiljaa omia aikojaan ja jäsenmaat lakkaavat noudattamasta sitä.

Jäsenmaat alkavat tehdä kansallisia ratkaisuja

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti, että EU:lla on korkeintaan kaksi kuukautta aikaa saada asiat hallintaansa tai muuten seuraukset ovat vakavia.

– Jos EU ei pysty tekemään päätöksiä, joihin jäsenmaat olisivat tyytyväisiä, jäsenmaat alkavat tehdä kansallisia ratkaisuja.

Tämmöinen ketjureaktio on jo tapahtunut koko matkalla Suomesta Välimerelle. Ruotsi, Tanska, Saksa, Itävalta ja Unkari ovat aloittaneet rajavalvonnan.

– Se on Suomen kannalta erinomainen asia, sillä sen pitäisi ehkäistä suurelta osin tänne suuntautuva turvapaikanhakijoiden liikenne, Halla-aho huomauttaa.

Dublin-asetus ei toimi

Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijan asiat on käsiteltävä ensimmäisessä EU-maassa, jonka alueelle hän tulee. Talouslehti Financial Timesin virkamieslähteiden mukaan tähän suunnitellaan muutosta.

– Jotain hyvää Dublin-järjestelmälle täytyy tehdä, koska se ei toimi. Jos sitä sovellettaisiin, Suomeen, Saksaan tai Ruotsiin ei tulisi enää ketään, Halla-aho toteaa.

Suomi on Halla-ahon mukaan hyötynyt Dublinin sopimuksesta, sillä maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan ihmisiä palautetaan sopimuksen perusteella muihin maihin.

– Jos järjestelmä ei toimi, niin ei ole kovin dramaattista luopua siitä. Pitää vain pohtia mitä tulee tilalle. Ratkaisu ei kuitenkaan voi olla se, että annetaan turvapaikanhakijoille mahdollisuus itse valita mistä maasta he hakevat turvapaikkaa, Halla-aho huomauttaa.

Europarlamentaarikko kannattaa turvapaikkahakemusten käsittelyn ulkoistamista EU-alueen ulkopuolelle.

– Silloin ei syntyisi nykytilannetta, jossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä on käytännössä mahdotonta poistaa täältä.

Kansainväliset sopimukset uusittava

EU:n pitäisi Halla-ahon mukaan miettiä uudelleen kansainvälisen suojelun kriteereitä.

– Sopimuksia on uusittava, koska niitä ei ole luotu tällaista kansainvaellusta varten. Myös Geneven pakolaisopimusta pitäisi pohtia kokonaan uudelleen, sillä se on tehty toisenlaisia tilanteita varten, Halla-aho esittää.

Halla-aho patistaa Suomea tekemään kaikkensa, jotta maasta tulee vähemmän houkutteleva kohde elintasoturisteille. Suomen pitäisi kansallisesti kiristää maahanmuuttopolitiikkaa, erityisesti rahallisten tukien ja perheenyhdistämisen osalta.

– Tämän ovat jo kaikki muut Pohjoismaat tehneet. Meillä on ollut liian vähän poliittista halukkuutta todellisten kiristysten tekemiseen, vaikka niistä on ollut paljon puhetta.

MIKA RINNE