Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän mielestä kaikki keinot on otettava käyttöön turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksien kiristämisessä.

– Peruslähtökohta on se, että turvapaikanhakijan sosiaaliturvan tasoa tullaan laskemaan. Kaikki keinot on otettava käyttöön, jotta saadaan alennettua kustannuksia ja poistettua houkuttelevuustekijät, Mäntylä kertoo.

Suomen talous ei kestä tulijamääriä

Turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksia ollaan heikentämässä, koska Suomen talous ei kestä hakijamäärien kasvua. Sosiaali- ja terveysministeriö hakee etuuksien oikeaa tasoa seuraamalla mitä muissa Euroopan maissa tapahtuu.

– Täytyy seurata mitä muualla Euroopassa tehdään ja toimia mieluiten etupainotteisesti. Siten emme jää maaksi, jonka hyvät järjestelmät houkuttelevat ihmisiä hakeutumaan Suomeen.

Valmista tämän kevään aikana

Julkisuudessa on kerrottu aiemmin, että turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksista syntyisi päätös maaliskuussa. Mäntylän mukaan aikataulu saattaa vielä muuttua.

– Asia on edelleen ministeriössä valmistelussa. Pyritään siihen, että valmista tulee tämän kevään aikana. Käymme keskusteluja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa, sillä heidän oma prosessi nivoutuu tähän voimakkaasti. Pyrimme saamaan työmme valmiiksi yhtä matkaa ja se määrittää lopullisen aikataulun, Mäntylä kertoo.

Mäntylä puhui sunnuntaina perussuomalaisten ministereiden Lapin kiertueen yhteydessä Torniossa pidetyssä yleisötilaisuudessa.

MIKA RINNE