

Vesa Moilanen
Pakolaiskriisi myllertää Euroopassa uudella vaihteella
Viime vuonna ennennäkemättömiin mittoihin paisunut pakolaiskriisi on järisyttänyt Eurooppaa monella tavalla: raja-aitoja on pystytetty, henkilöpapereita kysellään, mantereelle saapuneiden rekisteröinti takkuaa ja kansalaismielipiteet jyrkkenevät likimain jokaisessa maassa. Miltä Euroopan tuleva vuosi näyttää pakolaiskriisissä?
Ruotsi vaati 4.1. alkaen Tanskasta tulevilta henkilöllisyyspaperit, sillä Ruotsiin on saapunut lukuisia paperittomia siirtolaisia. Ruotsin mukaan tämä on turvallisuusuhka. Ruotsi langettaa liikennöitsijöille tuntuvan uhkasakon jokaisesta papereitta Ruotsiin saapuvasta henkilöstä.
Tanska on Ruotsin päätöksestä nyreissään. Tarkastukset hidastavat myös työmatkaliikennettä. Tarkastuksien tehokkuudesta kielii tosin se, että Tanska on aloittanut vastaavat tarkastukset Saksan vastaisella rajallaan.
EU:n kolossaalinen ohjelma kutistunut lilliputiksi
Kahdeksan kuukautta sitten EU-päättäjät sopivat määräenemmistöpäätöksellä turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta eri EU-maihin, koska Kreikkaan ja Italiaan oli rantautunut kymmeniä tuhansia pakolaisia. Uudelleensijoitettavien määrää kasvatettiin myöhemmin. Heitä pitäisi olla nyt 160 000.
Euroopan komission laskelmista selviää, että uudelleensijoituksia on tehty vain 272 ihmisen edestä. Mikäli ohjelma polkee tällä tavoin lähes paikoillaan, olisi uudelleensijoitusohjelma päätöksessään noin 392 vuoden kuluttua.
Uudelleensijoitusohjelma pahassa vastatuulessa
Mahtipontisista puheista ja lupauksista huolimatta ohjelman toteutus takkuaa likimain kaikilla rintamilla. EU-mailla ei ole riittävästi paikkoja, joihin uudelleensijoitettavat turvapaikanhakijat voisi majoittaa. Majoitus vaatii useimmiten myös valtavia infrastruktuurihankkeita. Monilla EU-mailla on kuitenkin rahoitus kiven alla, sillä eurokriisistä puhjenneet velkajuhlat tulisi vaihtaa vyönkiristykseen.
Osa EU-maista ei tosin haluaisi ottaa vastaan turvapaikanhakijoita. Osa EU-maista haluaisi valita käsin parhaiten koulutetut ja kielitaitoisimmat turvapaikanhakijat.
Myös maanosaan tulleiden käsitykset ovat ristiriidassa uudelleensijoitusohjelman kanssa. Turvapaikanhakijat pelkäävät jäävänsä jumiin esimerkiksi Kreikkaan, jos heidät rekisteröidään Kreikassa.
Valtaosalla on myös vääränlaiset käsitykset siitä, mitä Eurooppa voi heille tarjota. Erityisesti ihmissalakuljettajat ovat antaneet perin erheellistä tietoa siitä, mitä matkaajat voivat Euroopalta odottaa. Monella saapujalla on siten selkeä käsitys siitä, mihin EU-maahan he hakeutuvat. Tällöin he tuskin suostuvat tulevansa uudelleensijoitetuksi esimerkiksi Romaniaan tai Bulgariaan.
Ovatko raja-aidat sittenkin vastaus?
Unkarin pääministeri Viktor Orbán rikkoi EU-tabun pystyttämällä raja-aitoja maan rajoilleen. Orbánin tiukka suhtautuminen pakolaiskriisin hoitoon tyrmättiin täysin.
Nyt raja-aitoja ja -tarkastuksia on otettu käyttöön useammassa EU-maassa. Schengen-sopimuksen mukaan sopijamaiden välistä vapaata ja kontrolloimatonta ihmisliikennettä voidaan rajoittaa tilapäisesti.
Toistaiseksi esimerkiksi Kreikasta matkustetaan omin päin kohti pohjoista, koska rekisteröinti on hidasta ja odotusajat voivat kestää kuukausia. Valvomattomien rajojen vuoksi omatoiminen matkailu on ollut monin verroin joutuisampaa.
Mutta mikäli aidat nousevat saapumismaiden rajoille, voi tilanne muuttua oleellisesti. Tämä voisi tehdä asianmukaisesta rekisteröinnistä houkuttelevampaa. Vastaavasti monen EU-maan johtajan on helpompi taistella “holtitonta maahantuloa” vastaan.
Vaikeneminen on kultaa – populisteille
Saksassa Kölnin kaupungin poliisitiedotus vuoden vaihteen yön tapahtumista on herättänyt vilkasta keskustelua niin sosiaalisessa mediassa kuin valtaapitävien keskuudessa. Keskustelun pääteemana ei ole aina ollut se, mitä tuona yönä tapahtui. Debatin polttopisteessä on ollut myös se, miksi poliisi vaikeni asiasta niin monta päivää.
Vaikeneminen heikentää kansalaisten luottamusta järjestelmään. Kölnin uudenvuoden yönä “pohjoisafrikkalaisten ja Lähi-idästä tulleiden näköiset” miehet ahdistelivat naispuolisia juhlijoita.
– Meillä on multikulttuurisessa Kölnissä useita muslimeja. Nämä olivat humalaisia rikollisia, totesi rikosten uhreiksi joutuneiden yhdistyksen edustaja Marianne Weich.
Saksan päähallituspuolueen CDU:n ja tämän baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n kärkihahmoja on kuitenkin valittanut poliisin tiedotuksen takkuamista. Vaikenemista ovat toruneet muun muassa CDU:n Jens Spahn ja CSU:n Stephan Mayer.
Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja Frauke Petry kirjoitti yhteisöpalvelu Twitterissä viestin maan liittokansleri Angela Merkelille. Petry kysyy Merkeliltä: “Rouva Merkel, joko Saksa on näiden rikosaaltojen ja seksuaalisten hyökkäyksien jälkeen teille riittävän värikäs ja kansainvälinen?”
Frau #Merkel stellen Sie d.Sicherheit&Ordnung in Deutschland wieder her!https://t.co/MtYHTbWuXQ
Grenzen Schließen! pic.twitter.com/kYOqkoDuW7— Frauke Petry (@FraukePetry) January 5, 2016
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruoho: Lasten ja naisten turvallisuusuhkien vähättelyn on loputtava!

EU:lta loppuu pian aika pakolaiskriisin hoitamiseksi

Eerola: “Perheenyhdistäminen tehtävä mahdollisimman vaikeaksi – Suomi voisi kerrankin toimia ensimmäisenä”
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Maahanmuuttoministeri piipahti ongelmalähiössä – pukeutui luodinkestäviin liiveihin
Ruotsin maahanmuuttoministeri lähti niin sanotusti kentälle ja suunnisti ongelmalähiöön. Matka sujui ongelmitta poliisin kyydissä ja samalla hallituksen edustaja sai ensiarvoisen tärkeätä palautetta uuden lainsäädännön vaikutuksista virkavallan arkityöhön. Ministeri julkaisi somessa postauksen reissustaan - ja taas kerran maton alle lakaistu todellisuus pamahti kaikkien silmille.

Ruotsalainen ICA-ketju juhlistaa kansanmurhaa “joelta merelle” -taateleilla – Israelin valtio pyyhitty pois kartalta ja korvattu Palestiinalla
ICA-kauppaketjun taatelilaatikoissa lukee "Free Palestine". Pakkaus on kuvitettu palestiinalaislipuilla ja Kalliomoskeijan kuvalla, jonka vieressä olevan kartan tarkoitus on kuvata "joelta merelle" ulottuvaa Palestiinaa, josta Israel on pyyhitty pois.

Eduskunta hyväksyi ulkomaalaislain ja säilöönoton kiristykset – Vigelius: ’’Laittomasti maassa oleskelevien maastapoisto tehostuu ja vierastaistelijoiden paluu estetään’’
Eduskunta äänesti tänään ulkomaalaislain tiukennuksista.

Sisäministeri Rantanen: Maassa ei voi olla yhtä aikaa avoimet rajat ja korkea sosiaaliturva
Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Sisäministeri Mari Rantanen näkee, että yleisesti ilmapiiri ja suhtautuminen maahanmuuttoon on muuttunut erilaiseksi jo koko Euroopassa. - Suhtautuminen maahanmuuttoon on tullut järkiperäisemmäksi, eli nyt osataan jo katsoa paremmin myös massamaahanmuuton haitallisia vaikutuksia eri maille.

Mäkelä: Ei mitään järkeä hakea ulkomailta lisää työttömiä Suomeen – ”Työvoimapulasta on puhuttu kohta jo 20 vuotta, ja kukaan ei vielä ole sitä nähnyt”
Suomen Uutiset Show'n uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä katsoo, että pikemminkin Suomessa kannattaisi pyrkiä muuttamaan talouden rakenteita niin, että järjestelmä tukisi kasvua ja työllisyyttä.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.