Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Veera Ruoho on äärimmäisen huolestunut lasten ja naisten turvallisuustilanteen heikentymisestä Helsingissä ja muilla Suomen paikkakunnilla, joilla on turvapaikanhakijoita. Ruoho kiittää Helsingin poliisin operatiivista johtoa ja kenttätoiminnassa työskennelleitä poliiseja ennaltaehkäisevästä toiminnasta uutenavuotena.

– Tilanne oli uhkaava. Onneksi poliisi oli hyvin tilanteen tasalla ja valvoi juhlintaa tehostetusti. Poliisi sai siten estettyä Saksan Kölnin kaltaiset tapahtumat. Voin vain kuvitella mitä olisi voinut tapahtua, jos näin ei olisi toimittu. Merkit olivat samanlaiset kuin Kölnissä uudenvuoden juhlintojen aikana, Ruoho sanoo.

Helsingissä pelätään

Kölnissä noin tuhannen ulkomaalaismiehen joukko kokoontui rautatieasemalle uudenvuoden juhlintojen aikana. Osan miehistä epäillään syyllistyneen ryöstöihin ja ahdistelleen naisia. Helsingin poliisi varautui saamiensa vihjeiden perusteella Kölnin kaltaiseen laajaan turvapaikanhakijoiden kokoontumiseen uudenvuoden yönä.

Irakilaisia turvapaikanhakijoita saapui Helsinkiin uudenvuoden viettoon muualta Suomesta ja lisäksi kaupungin omista vastaanottokeskuksista. Poliisin mukaan päärautatieaseman asematunnelissa oli enimmillään jopa tuhat irakilaista turvapaikanhakijaa. Poliisi poisti paikalta useita kymmeniä henkilöitä ja jo alkuillasta otettiin useita henkilöitä kiinni poliisilain perusteella

– Helsingissä pelätään, kun maahanmuuttajataustaiset miehet tekevät mitä tahansa. Naisia raiskataan ja ahdistellaan seksuaalisesti sekä ihmisiltä varastetaan kännykät ja lompakot. Pelon ilmapiirin syventyessä vanhemmat kuljettavat lapsia kouluun lyhyitäkin matkoja. Tämä ei ole normaali tilanne Suomessa, Ruoho toteaa.

Maassa maan tavalla

Presidentti Sauli Niinistö muistutti uudenvuodenpuheessaan, että kaikki maahantulijat eivät ole hyvin aikein liikkeellä. Niinistön mukaan joillakin on terrorismitaustaa ja jotkut tekevät muuta pahaa. Presidentti viittasi puheessaan vanhaan sanontaan – maassa maan tavalla.

– Presidentti Niinistö nosti puheessa esille asian, josta perussuomalaiset ovat puhuneet jo pitkään eli kaikki tänne tulevat eivät lähde liikkeelle pelkästään hädän keskeltä vaan hakevat vain parempaa elintasoa. Lisäksi maahanmuuttajan pitää kunnioittaa ja noudattaa uudessa maassa sen tapoja, Ruoho sanoo.

Ruohon mielestä poliisilla pitää olla riittävästi resursseja tutkia maahanmuuttajien tekemiä rikoksia sekä myös ovatko maahantulijat oikeasti turvapaikan tarpeessa vai eivät.

– Suomi on tiukentanut maahanmuuttopolitiikkaansa. Hallituksen maahanmuuttopoliittinen ohjelma sisältää toimenpiteet, joilla hallitsematon maahanmuutto saadaan hallintaan ja käytössä olevat resurssit voidaan suunnata oikeasti hädänalaisten auttamiseen. Myös tehokkaan poliisityön turvaamiseksi tarvitaan lisää resursseja, Ruoho vaatii.

Ruoho muistuttaa, että suurin osa maahanmuuttopoliittinen ohjelman toimenpiteistä on tehty perussuomalaisten aloitteesta.

– Olemme puhuneet sekä toimineet pitkään maahanmuuttopolitiikan kiristämisen puolesta ja työmme jatkuu edelleen, Ruoho korostaa.

Ahdistelusta on ilmoitettava aina

Poliisi suhtautuu jokaiseen ahdistelutapaukseen vakavasti ja kehottaa tekemään niistä aina rikosilmoituksen.

– Valitettavaa on, että tapauksista tulee tietoa usein vasta jälkikäteen. Tekijät saataisiin paremmin kiinni, jos asioista ilmoitettaisiin poliisille tuoreeltaan, Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki toteaa.

Koskimäen mukaan uuden vuoden yön vakavampi häiriökäyttäytyminen pystyttiin estämään poliisin hyvällä ennakkovalmistautumisella, näkyvällä valvonnalla ja alhaisella puuttumiskynnyksellä.

– Poliisille on ilmoitettu kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Jälkikäteen on tullut tietoon, että tällaista olisi keskustan alueella tapahtunut laajemminkin, Koskimäki kertoo.

Ilta-Sanomien haastattelussa Koskimäki arvioi, että turvapaikanhakijat syyllistyvät usein Helsingissä häirintään ja ahdisteluun. Koskimäen mukaan kyse on vakavasta ilmiöstä, joka liittyy erityisesti kaupungin keskustaan ja sen yöelämään. Ilmiöön liittyviä tapauksia raportoidaan muutamia kertoja viikossa. Todellisuudessa niitä on Koskimäen mukaan paljon enemmän, koska kaikkia ei ilmoiteta poliisille.

MIKA RINNE

Tagit