Ruotsin poliisin epäillään tarkoituksellisesti vaienneen samanlaisesta joukkoahdistelusta kuin Kölnissä uudenvuoden yönä. Kölnissä on kirjattu uudenvuoden yön tapahtumista jo yli 500 rikosilmoitusta. Ruotsin nuorten Me olemme Tukholma -musiikkifestivaalissa uhrit olivat tosin lapsia, ruotsalaislehti Dagens Nyheter kirjoittaa.

– Nuorimmat tytöt olivat varmaan vain 11-12-vuotiaita. En olisi koskaan päästänyt tytärtäni näihin juhliin, jos olisin tiennyt sen tapahtumista, sanoo yksi Tukholman poliiseista DN:lle.

Poliisi otti kiinni 200 epäiltyä

DN kertoo, ettei joukkoahdistelu tullut yllätyksenä, sillä korkea rikospiikki ilmeni myös vuoden 2014 juhlissa. Lehden mukaan useat tekijät olivat nuoria ulkomaalaisia miehiä, jotka olivat tulleet Ruotsiin ilman vanhempiaan.

Viime vuoden juhlaan poliisi valmistautui huolellisemmin, mutta sekään ei riittänyt. Ahdistelut vain lisääntyivät aiemmasta vuodesta. Viiden vuorokauden aikana poliisi otti kiinni noin 200 epäiltyä. Poliisin tehtäviin kuului myös lohduttaa uhreiksi joutuneita tyttöjä, sekä kuljettaa heitä koteihinsa vanhempiensa luokse.

Suu kiinni, jos tekijä on ulkomaalainen

Vaikka ongelmista tiedettiin ennalta, ei asiasta varoitettu julkisesti ennen juhlaa.

– Meidän olisi ehdottomasti pitänyt kertoa tästä. Siitä ei ole epäilystäkään. En tiedä, miksemme tiedottaneet, poliisin tiedotuspäällikkö Wolf Gyllander kertoo DN:lle.

Useille poliiseille oli ohjeistettu pitää suu kiinni, mikäli tekijät olivat ulkomaalaisia. Nimettömänä halunnut poliisi kertoo, että kentällä tilannekuva oli kuitenkin selvä.

– Tämä on kipeää, me emme aina uskalla kertoa näistä tapahtuneista pelätessämme sen satavan ruotsidemokraattien laariin, poliisipäällikkö Peter Ågren lataa.

Yksikään tehdyistä ahdisteluista, joissa on mukana myös raiskaus, ei ole edennyt syyttäjälle asti.

Henri Myllyniemi