Saksassa Kölnin poliisijohtaja on passitettu eläkkeelle uudenvuoden yön tapahtumien vuoksi. Poliittisen korrektiuden nimissä pääosin naisiin kohdistuneista ahdisteluista, ryöstöistä ja pahoinpitelyistä pidettiin hiljaisuutta vain siksi, ettei rikoksiin haluttu yhdistää turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia. Saksan sisäministeriö vahvisti perjantaina, että yli puolet tähän asti epäillyistä on turvapaikanhakijoita.

Kölnin poliisin lisäksi myös kaupungin ylipormestari Henriette Reker on saanut kovaa kritiikkiä osakseen. Reker kehotti naisia liikkumaan ryhmissä ja pitämään kädenvarren mitan etäisyyttä tuntemattomiin. Monet uhrit ovat kuitenkin kertoneet, että heidät ympäröitiin, ja että heidän kimppuunsa käytiin ylivoimalla. Rekerin ohjeistusta pidettiin pöyristyttävänä ja uhreja loukkaavana.

Euro- ja maahanmuuttovastainen Alternative für Deutschland (vaihtoehto Saksalle) -puolue vaati liittokansleri Angela Merkelin eroa.

Poliisin kiinniottamista 31 henkilöstä peräti 29 on ulkomaalaistaustaisia. Rikosilmoituksia on kuitenkin tehty pitkälti yli sata jo pelkästään Kölnissä, vaikka vastaavia rikoksia on esiintynyt muutamassa muussakin Saksan kaupungissa. Rikosilmoitusten määrä on noussut lähipäivienkin aikana.

Rikollisten palautus Syyriaan likimain mahdotonta

Saksassa on virinyt vilkas keskustelu siitä, mihin toimenpiteisiin maan viranomaiset voivat ryhtyä turvapaikkaa hakevien tehtyä törkeitä rikoksia. Merkelin hallituskumppanipuolue SPD:n johtaja Sigmar Gabriel ehdotti, että rikolliset turvapaikanhakijat palautettaisiin lähtömaihinsa kärsimään tuomiotaan. Hänen mukaansa saksalaisten veronmaksajien ei tulisi kustantaa vankeusrangaistuksesta koituvia kuluja.

Palautus on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa syyrialaisten kohdalla Syyriassa vellovan sisällissodan vuoksi, sillä se olisi ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa.

Toisaalta palautuksia voisi tehdä turvallisiksi luokiteltuihin maihin, mutta se vaatii voimassaolevaa palautussopimusta. Saksassa on väläytelty kaikenlaisen kehitysavun lakkauttaminen turvallisilta mailta, jotka eivät suostu vastaanottamaan rikoksiin syyllistyneitä takaisin.

Kuvassa: Saksalaiset osoittivat Kölnissä mieltään uudenvuodenaaton tapahtumien johdosta.

Henri Myllyniemi