Seksuaalisesta joukkoahdistelusta on tullut Saksassa pysyvä ongelma. Ilmiö tuli yleiseen tietoisuuteen vuoden 2016 alussa, kun Kölnin uudenvuodenaaton tapahtumat nousivat kansainväliseen julkisuuteen. Kölnissä yli tuhatpäinen, pääosin turvapaikanhakijoista ja laittomasti maassa olevista ”paperittomista” koostuva joukko oli ahdistellut seksuaalisesti satoja naisia. Poliisi oli tilanteessa täysin voimaton.

Samoja ongelmia pelätään tänäkin vuonna. Berliinissä Brandenburgin portille odotetaan Bz-lehden mukaan satoja tuhansia juhlijoita ottamaan uuttavuotta vastaan. Seksuaalisen ahdistelun uhkaamille naisille rakennetaan oma suoja-alue, jotta he olisivat turvassa ahdistelijoilta.

Ei aitoja rajoille vaan toreille

Poliisi pyytää seksuaalisen ahdistelun uhriksi joutuneita naisia siirtymään turvakarsinaan. Turvatoimet ovat muutenkin tiukat: jo tutuksi tulleiden betoniporsaiden lisäksi alueen rajoilla on tarkastuspisteitä. Isojen laukkujen ja reppujen tuominen alueelle on kielletty.

Poliisi varoittaa juhlijoita taskuvarkaiden lisäksi myös agressiivisesti käyttäytyvistä ryhmistä. Jos ahdistelun uhkaama henkilö ei ehdi suoja-alueelle ajoissa, poliisi kehottaa pyytämään apua muilta juhlijoilta.

Takapakkia yhdenvertaisuudelle

Tarve erillisille naisten suoja-alueille merkitsee selvää takapakkia länsimaiselle tasa-arvolle.

Suomessa on totuttu siihen, että naiset ja miehet voivat toimia yhteiskunnassa samassa tilassa, ja tästä johtuvat satunnaiset ongelmat pystytään ratkomaan muutenkin kuin eristämällä sukupuolet toisistaan. Joissakin muissa kulttuureissa lähtökohtana on naisten eristäminen: esimerkiksi moskeijoissa on naisille yleensä erillinen osasto.

SUOMEN UUTISET