Sen jälkeen kun Schengen-sopimus avasi Saksan rajat Itä-Euroopalle, on taskuvarkauksien määrä noussut Saksan suurissa kaupungeissa jopa yli tuhanteen ilmoitettuun tekoon sataatuhatta asukasta kohden. Varkauksista alle 10 prosenttia ilmoitetaan poliisille, eikä niistä selvitetä kuin viitisen prosenttia.

Taskuvarkaustilastot ovat nousseet huolestuttavasti myös pienemmillä paikkakunnilla, kirjoittaa verkkokauppa Shopping.de kirjoittaa lehdistösivullaan. Sen raportissa on koottuna ensi kerran tilastotietoja koko Saksan taskuvarkauksista yli 400 kaupungista ja pienemmältä paikkakunnalta.

Erityisen rumia ovat Nordrhein-Westfalenin pääkaupunki Düsseldorfin rikosluvut. Vuonna 2016 Düsseldorfissa ilmoitettiin 1 314 taskuvarkautta 100 000 asukasta kohden (kaikkiaan yli 8 000), mikä on yli 14-kertainen luku koko Saksan keskiarvoon verrattuna. Korkea pikkurikollisuuden taso on vaivannut kaupunkia jo vuosia. Näiden rikosten selvitysprosentti on surkea 5,3.

Teosta epäillyistä muita kuin saksalaisia on 85,8 prosenttia.

Berliini oli tilaston kakkonen 1 271 ilmoitetulla taskuvarkaudella 100 000 asukasta kohti. Muita saksalaiskaupunkeja, joissa kannattaa pitää lompakostaan ja kännykästään erityisen huolellisesti kiinni, olivat Hampuri, Köln, Wuppertal, Dortmund, Gelsenkirchen, Bonn, Heidelberg ja Bremen.

Monen turistin vielä muutama vuosi sitten hyvin turvallisena pitämässä Berliinissä ilmoitettuja taskuvarkauksia oli 44 722 vuonna 2016 – kahden vuoden takainen luku oli 32 121 eli taskuvarkauksien määrä on kasvanut lyhyessä ajassa yli kolmanneksella. Berliinissä ulkomaisten tekijöiden osuus oli yli 90 prosenttia. Suuri osa tekijöistä edustaa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Varkaudet moninkertaistuneet 30 vuodessa

Taskuvarkauksien määrä kasvoi Saksassa 30 vuodessa 528 prosenttia. Ulkomaalaisten tekijöiden osuus on aina ollut korkea, mutta se on vasta viime aikoina noussut lähelle sataa prosenttia.

Itä-Euroopan maiden ottaminen mukaan Schengen-alueeseen joulukuussa pahensi asiaa. Sitä seuraavien vuosien aikana taskuvarkauksien määrä että ulkomaalaisten tekijäosuus suurin piirtein puolitoistakertaistuivat.

Suomen Uutiset