Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Mika Raatikainen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen yleisen järjestyksen turvaamisesta.

Raatikainen viittaa vuodenvaihteessa Saksassa tehtyihin, organisoituihin hyökkäyksiin, joiden tekijät olivat ulkomaalaistaustaisia ja uhrit enimmäkseen naisia.

– Kyse ei näyttänyt olevan pelkästään sattumanvaraisesta iskusarjasta tai uudenvuoden riehakkuudesta vaan järjestäytyneestä toiminnasta eri kaupungeissa. Tuhansia ulkomaalaistaustaisia miehiä kokoontui yhteen ja jakautui kymmenien ryhmiin tekemään samantyyppisiä hyökkäyksiä suunnilleen samaan aikaan, Raatikainen huomauttaa.

Hyökkäyksiä suunniteltiin myös Suomeen

Sisäministeri Petteri Orpo myönsi, että Suomen keskusrikospoliisilla oli tiedustelutietoa, jonka mukaan samanlaisia hyökkäyksiä suunniteltiin myös Suomeen (Verkkouutiset 7.1.2016).

– Uudenvuoden vastaanoton aikaan Senaatintorilla oli ollut noin 2 000 irakilaismiehen joukko. Poliisin mukaan Helsinkiin saapui uuden vuoden viettoon turvapaikanhakijoita ympäri Suomea. Rautatieaseman asematunnelissa oli noin kello 23 aikaan jopa 1 000 irakilaista turvapaikanhakijaa, Raatikainen sanoo.

– Poliisi poisti paikalta useita kymmeniä henkilöitä ja jo alkuillasta otettiin useita henkilöitä kiinni poliisilain perusteella. Poliisille on ilmoitettu jälkeenpäin kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Jälkikäteen on tullut tietoon, että tällaista olisi keskustan alueella tapahtunut laajemminkin.

Suomessa liian vähän poliiseja

Sisäministeri Orpo vahvisti Yle Radio 1:n haastattelussa, että uudenvuodenaattona Kirkkonummella kiinni otetut turvapaikanhakijat olisivat yllyttäneet Suomesta turvapaikkaa hakeneita vastaavanlaiseen häirintään kuin Saksassa. Poliisi otti Aavarannan vastaanottokeskuksesta kiinni kuusi irakilaismiestä epäiltynä julkisesta kehottamisesta rikokseen.

– Valtion perustehtäviin kuuluu vastata ulkoisesta ja sisäisestä turvallisuudesta. Poliisin resursseja ollaan vähentämässä, vaikka Suomessa poliisien määrä suhteessa väkilukuun on maailman pienimpiä. Asukasluvun kehitykseen suhteutettuna Ruotsissa, Tanskassa ja Irlannissa poliisimäärät ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Suomessa on 2000-luvulla ollut hieman yli 1,5 poliisia tuhatta asukasta kohti, ja suunta on ollut vähenevä, Raatikaista huolettaa.

– Muissa Pohjoismaissa poliisien määrä suhteessa väkilukuun on nousussa, kun Suomessa suunta on vakaa tai hieman laskeva. Muista Suomen kaltaisista maista Virossa on yli 2,5 poliisia tuhatta henkilöä kohti. Jotta poliiseja olisi yhtä paljon kuin esimerkiksi Ruotsissa, tarkoittaisi se noin 9 600 uuden poliisin palkkaamista.

Uusia iskuja saattaa tulla hyvinkin pian

Raatikaisen mielestä Saksan tapahtumissa kyse saattoi olla kokeilusta, jolla pyritään järkyttämään yhteiskuntarauhaa ja samalla testaamaan viranomaisten toimintavalmiuksia tulevissa vastaavissa iskuissa.

– Tällä kertaa Suomessa iskut kyettiin torjumaan, mutta on mahdollista, että uusia yrityksiä tulee hyvinkin pian. Suomessa on useita kaupunkeja, joissa on kymmeniä tai satoja turvapaikanhakijoiden ryhmiä. Jos nämä joukot saadaan mobilisoitua, Saksan tapahtumat voivat toistua. On täysin mahdollista, etteivät viranomaisten resurssit silloin riitä.

– On korkea aika, että viranomaiset alkavat toimia. Kaikkia vastaanottokeskuksia pitäisi voida valvoa tehokkaasti ja poliisien määrää lisätä huomattavasti.

SUOMEN UUTISET