Kontiolahdella asuva perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen kummastelee poliisin toimintaa sen jälkeen, kun hänen mielipidekirjoituksensa julkaistiin sanomalehti Karjalaisen Suora linja -palstalla torstaina. Kirjoituksessaan Oinonen otti voimakkaasti kantaa Suomen turvallisuustilanteeseen ja katupartioihin.

– Vaadin sisäministeriötä ja poliisia perustamaan vapaaehtoiset kansalaispartiot, jotka toimivat viranomaisten apuna takaamassa kansalaisten turvallisuutta, Oinonen kirjoitti.

– Olen tavannut paljon kansalaisia, jotka ovat huolissaan turvallisuustilanteen heikentymisestä. Kyseessä on vakava ilmiö, sillä raiskaukset ja seksuaaliset ahdistelut ovat lisääntyneet turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa. Sen takia tarvitaan kansalaispartioita, joiden toiminta on oltava laillista ja irti kaikesta rasismista, Suomen Uutisten tavoittama Oinonen korostaa.

Poliisijohto vähättelee turvallisuustilannetta

Oinonen hämmästeli kirjoituksessaan, että miksi Itä-Suomen ylin poliisijohto vähättelee vapaaehtoisten kansalaispartioiden tarpeellisuutta ja kehuu miten turvallisesti Suomessa voi liikkua ulkona. Oinonen toi esille vakavan rikoksen, jotta kansalaisten kokemaa vakavaa turvallisuustilannetta ei vähäteltäisi poliisin tai median puolelta.

– Jos liikkuminen on turvallista, niin miten on selitettävissä ne raiskaus- ja ahdistelutapaukset, joita jatkuvasti tapahtuu. Viime viikolla 15-vuotias tyttö raiskattiin Kuopiossa ja vahvasti epäiltynä on turvapaikanhakija, Oinonen kirjoitti.

Kuuli tutkinnasta toimittajalta

Itä-Suomen poliisi julkaisi torstaiaamuna tiedotteen, jonka mukaan se tutkii Oinosen väitteen todenperäisyyden Kuopiossa tapahtuneesta raiskauksesta. Poliisilla ei ollut tiedossa kyseistä raiskaustapausta. Oinonen kuuli poliisitutkinnasta vasta toimittajalta.

– Eräs toimittaja soitti minulle torstaiaamuna ja kysyi, että tiedänkö poliisin tutkinnasta. Poliisista kukaan ei ollut kuitenkaan minuun yhteydessä ennen poliisitiedotteen julkaisemista. Tiedän kirjoittaneeni arasta aiheesta, Oinonen toteaa.

– Luin uutisen Savon Sanomista loppiaisena. Kirjoitin vahingossa raiskauksen uhrin iän ja tapahtuma-ajan väärin. Rikoksen vakavuutta kirjoituksen erhe ei kuitenkaan poista, Oinonen painottaa.

Oinosen mukaan seuraavan raiskaus- tai ahdistelutapauksen sattuessa syyttävän sormen voi huoletta osoittaa poliisivoimille ja lehdistölle, jotka hänen mielestään pimittävät oikeata tietoa ja yrittävät vähätellä ilmiön vakavuutta.

Poliisi: Asia on loppuunkäsitelty

Poliisin mukaan se tarjosi Oinoselle mahdollisuuden tulla asiassa kuulluksi joko puhelimitse, poliisiasemalla tai muussa paikassa. Oinosen mielestä hän selvitti asian riittävällä tavalla.

– Koen joutuneeni silmätikuksi kirjoitukseni takia. Välitin tiedotteen medialle, jossa kerroin käsittäneeni väärin tapahtuman ja sen ajankohdan. Se oli mielestäni riittävä toimenpide, vaikka poliisipartiokin kävi kysymässä lähdenkö kamarille kuultavaksi. Kunnon perusteluja minulle ei esitetty, Oinonen kertoo.

Poliisi välitti torstaina iltapäivällä tiedotteen, jonka mukaan asian selvittely on lopetettu ja siinä ei ole syytä aloittaa esitutkintaa. Suomen Uutiset ei tavoittanut poliisin edustajaa kommentoimaan tapahtunutta.

– Koko kohua ei olisi syntynyt, jos poliisi olisi ottanut minuun yhteyttä ennen kuin se julkaisi tiedotteen tutkinnasta. Arvostelin kirjoituksessani poliisin johtoporrasta. Toivottavasti se ei vaikuttanut poliisin menettelyyn. Minulla ei ole poliisin suhteen mitään hampaankolossa, mutta aion puhua ja kirjoittaa jatkossakin suoraan vaikeista asioista, Oinonen tähdentää.

MIKA RINNE