

LEHTIKUVA
Ulkomaalaiset viihtyvät suomalaisvankiloissa: ”Olot kuin viiden tähden hotellissa”
– Osa ulkomaalaisista vangeista sanoo suoraan, että täällä on hyvä olla. Vähän niin kuin viiden tähden hotelli, Keravan vankilan avolaitoksen luottamusmies Kari Huusko kertoo.
Moniin muihin maihin verrattuna Suomen vankiloiden olosuhteet ovat tosiaan paremmat, ja siksi ulkomaalaiset vangit jäävät enemmin Suomeen kuin suorittavat rangaistuksensa kotimaassaan. Käytännössä vangin siirto toiseen maahan on mahdollista mutta erityisesti kolmansiin maihin toteutus on hankalaa: se joko onnistuu tai ei onnistu.
Moni lähettää vankilapalkkansa kotimaahan
Lain mukaan vanki voitaisiin lähettää kotimaahansa suorittamaan rangaistusta, mutta siirron selvitys ja täytäntöönpano ovat hyvin monimutkaisia prosesseja. Siirto EU:n ulkopuolisiin maihin edellyttää sekä kohdemaan että tuomitun omaa suostumusta.
– Siirtäminen on harkinnanvaraista: siirto joko onnistuu tai ei onnistu, kertoo oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhonen.
Oikeusministeriön mukaan siirtoja tehdään vuosittain vain kourallinen. Ulkomaalaiset – pääasiallisesti Baltiasta – syyllistyvät Suomessa useimmiten järjestäytyneeseen rikollisuuteen, kuten Hit and run -tyylisiin tekoihin tai törkeisiin huumausainerikoksiin.
He tulevat mieluusti Suomeen, koska vankeusrangaistukset eivät ole minkäänlainen pelote. Esimerkiksi työpaikan saaminen vankilassa on oikeastaan helpompaa kuin vapaalla.
– Telkien takana jokaisella on oikeus tehdä töitä ja tienata rahaa. Moni vanki lähettää satasia kotimaahansa. Summat vastaavat heille koko kuukauden palkkaa, Huusko sanoo.
”Hotellin” kaltaisten olosuhteiden lisäksi ulkomaalaisia houkuttelevat Suomen rangaistuksien pituus. Vangin siirtoa hänen omaan maahansa ei edes yritetä, jos tuomion pituus on tarpeeksi lyhyt.
Tuomion oltava lainvoimainen
Myös EU:n jäsenvaltioiden sisällä vangin siirtäminen vie aikaa.
– Ensinnäkin tuomion pitää olla lainvoimainen, eli mahdollisen hovioikeuden jälkeen pitää odottaa 60 päivää ja sen jälkeen vielä mahdollisen valituksen käsittelyä korkeimmassa oikeudessa. Vasta näiden jälkeen siirtomahdollisuus voidaan selvittää. Mikäli lainvoimaisen tuomion lisäksi muut siirron edellytykset täyttyvät, Rikosseuraamuslaitos (Rise) tekee päätöksen tuomion täytäntöönpanon siirtämisestä toiseen maahan, Risen lakimies Katja Dogović kertoo.
– Tuomitulla on oikeus valittaa Risen tekemästä päätöksestä hallinto-oikeuteen 30 päivän sisällä. Jos hallinto-oikeus pysyy Risen siirtopäätöksessä, toiseen jäsenvaltioon tehdään siirtoesitys. Vastaanottavalla maalla on sen jälkeen 90 päivää aikaa tehdä päätös, ottavatko he vangin vastaan vai eivät.
Tapaukset selvitetään yksilöllisesti
Vuodesta 2011 lähtien siirto EU-maiden välillä on voitu tehdä ilman vangin suostumusta. Tämän lain voimaantulon jälkeen vankien siirtoja on tehty 16. Risen lakimies vakuuttaa, että jokaisesta tapauksesta, jossa siirron edellytykset ovat, tehdään siirtoselvitys.
Lain mukaan siirron edellytyksenä on se, että se edesauttaa tuomitun mahdollisuuksia sopeutua yhteiskuntaan. Mitä tämä tarkoittaa?
– Jokainen tapaus on selvitettävä yksilöllisesti ottaen huomioon tuomitun kansalaisuus, asuinpaikka ja muut henkilökohtaiset olosuhteet.
Rise käsittelee myös pohjoismaiden välisten rangaistusten siirtoja. Tällöin siirto voi pohjautua täytäntöönpanokelpoiseen tuomioon. Aina ei siis ole tarpeen odottaa tuomion lainvoimaisuutta.
– Tuomitun suostumus ei ole siirron edellytys pohjoismaiden kesken, eikä myöskään karkottamispäätös. Perusteet siirrolle ovat käytännössä siinä, minkä maan kansalainen tuomittu on ja missä maassa tuomittu on pysyvästi asunut ennen rangaistusta.
Yli kaksi tonnia lumitöistä
Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö teki vuonna 2011 selvityksen vankien palkkojen ja toimintarahojen määrästä. Selvitys käynnistettiin yksittäistapauksesta, jossa avolaitoksen venäläisvanki oli tienannut 2 300 euroa kuussa lumitöillä. Risen asiantuntijat myönsivät, että summa on liian suuri vangille tienattavaksi.
– Selvityksessä kävi ilmi, että vankien palkkojen ohjeistukset olivat epätarkkoja. Todettiin, että kyseisessä yksittäistapauksessa vankilan johtaja on saattanut tulkita ohjeistusta väärin, Risen kehitysjohtaja Kirsti Kuivajärvi kertoo.
Selvityksen myötä ohjeistusta täsmennettiin, ja uudet tiedot tulivat voimaan maaliskuussa 2012.
– Avolaitoksella on kuusi palkkaluokkaa. Tässä yksittäistapauksessa oli käytetty ylintä. Uuden ohjeistuksen mukaan vankila-alueella tehdyistä töistä voidaan maksaa enintään palkkaluokkaa neljä, mutta pääsääntöisesti luokkia 2–3, Kuivajärvi sanoo.
Neljännessä luokassa vangin tuntipalkka on kuusi euroa.
Faktaa siirroista
Tuomittujen siirroista on laadittu yleissopimus Euroopan neuvoston puitteissa, johon on liittynyt Monacoa lukuun ottamatta jokainen EN:n jäsenvaltio sekä parikymmentä EN:n ulkopuolista valtiota.
Sopimukseen on laadittu lisäpöytäkirja, jonka mukaan vanki voidaan siirtää – tietyin edellytyksin – vasten hänen tahtoaan. Esimerkiksi Viron kanssa tällainen yhteistyö on ollut mahdollista jo kymmenen vuotta.
Euroopan unionin sisäisesti vankeja voidaan – tietyissä tapauksissa – siirtää ilman vangin omaa suostumusta. Valtion on melkein pakko ottaa vanki vastaan. Myös Euroopan neuvoston yleissopimuksen lisäpöytäkirjaan kuuluviin maihin vanki voidaan siirtää vasten vangin omaa tahtoa, jos hänet on määrätty käännytettäväksi tai karkotettavaksi tuomion antaneesta valtiosta.
Kaikissa muihin maihin, jotka eivät ole sopimusjärjestelmän piirissä, siirtäminen on harkinnanvaraista.
Faktaa vankien palkoista
Avolaitosvanki maksaa jokaiselta työtunnilta ylläpitokorvausta 1,60 euroa. Keskimäärin summa on noin 300 euroa kuussa. Vanki maksaa myös veroa, mutta useimmiten vangeilla on nollaprosentin verokortti. Avolaitosvangille tarjotaan ilmainen terveydenhuolto ja hammashoito.
Suljetussa vankilassa ei makseta palkkaa, vaan 100–170 euron kuukausittaista toimintarahaa. Suljetulla osastolla vanki ei maksa ylläpitokorvauksia.
Kuvassa: Kuva Suomenlinnan avovankilasta. Kuvan henkilö ei liity artikkeliin.
VERA MIETTINEN
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Rikoksen uhrin oikeuksiin parannuksia – vangin vapauttamisesta voidaan ilmoittaa uhrille

Europol tutki ihmissalakuljetuksen laajuutta pakolaiskriisissä – toimintaa pyörittää noin 40 000 rikollista

Turvapaikanhakijoita ei palauteta Unkariin – Tavio: “Suomi ottaa mallioppilaana ylimääräiset siirtolaiset”

Perussuomalaisilta voimakasta tukea kansalaisaloitteelle – rikolliset helpommin maasta pois

54 324 suomalaista vaatii ulkomaalaisrikollisia ulos – Puuhamies: “Oli pakko tehdä jotain”

Lehto: Suomen kansalaisuus pois terroristeilta

Tavio: Rikollisten karkotusautomaatti toisi säästöä

Packalén turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista: “Tilastot harhaanjohtavia”

Oinonen: “Jos liikkuminen on turvallista, niin millä selitetään jatkuvat raiskaukset ja ahdistelut?”
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.