Rikoksen uhrin oikeuksia, tukea ja suojelua parannetaan 1. maaliskuuta lähtien. Poliisille ja muille esitutkintaviranomaisille tulee nykyistä laajempi velvollisuus ilmoittaa uhrille hänen oikeuksistaan esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä, oikeusministeriö kertoo tiedotteessaan.

Suojelutarve kartoitetaan uhrin kanssa

Viranomaiset jakavat jatkossa rikoksen uhrille tiedotteen, jossa kerrotaan tukipalveluista, oikeudellisesta neuvonnasta, mahdollisuudesta saada suojelua, korvausten hakemisesta, oikeudesta tulkkaukseen ja asiakirjojen käännöksiin sekä rikosasioiden sovittelusta.

Viranomaisen on arvioitava, mitä erityistoimenpiteitä tarvitaan uhrin suojelemiseksi lisäkärsimykseltä, kun asiaa käsitellään esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä. Uhria voidaan esimerkiksi kuulla oikeudenkäynnissä näkösuojan takaa tai videoyhteyden avulla. Suojelutarpeen arviointi tehdään yhteistyössä uhrin kanssa.

Riippuu rikoksen luonteesta

Tietyissä vakavissa rikoksissa uhrilla on jatkossa oikeus saada ilmoitus vangin tai tutkintavangin vapauttamisesta ja karkaamisesta. Oikeus koskee laissa erikseen lueteltuja rikoksia, joissa ilmoittamista voidaan pitää perusteltuna rikoksen luonne ja vakavuus huomioon ottaen. Tällaisia ovat mm. vakavat väkivalta- ja seksuaalirikokset sekä vapauteen kohdistuvat rikokset, kuten ihmiskauppa.

Jos uhri haluaa saada ilmoituksen, hänen on kerrottava siitä esitutkintaviranomaiselle tai syyttäjälle. Tiedon saaminen edellyttää, ettei ilmoittamisesta arvioida aiheutuvan vaaraa vangin hengelle tai terveydelle.

Uudistuksilla pannaan täytäntöön EU:n uhridirektiivi.

SUOMEN UUTISET