Kouvolalainen ylilääkäri Ashraf Benyamin toivoo, että päättäjät suhtautuisivat maahanmuuttajiin kriittisemmin. – Todellisessa hädässä olevia voi auttaa, mutta rikollisilta ja ilman viisumia saapuvilta pitäisi laittaa rajat kiinni.

Suomeen 20 vuotta sitten Egyptistä muuttanut Ashraf Benyamin tuntee Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kulttuurin.

– Miesten harjoittamaa naisten joukkoahdistelua on jo koettu Suomessa. Kesän saapuessa minua huolestuttaa, että ilmiö korostuu, kun naiset kulkevat paljastavissa kesävaatteissa. On erittäin korkea riski, että ahdistelua tulee tapahtumaan.

Suomalainen vaimo ei viihtynyt Egyptissä

Pohjois-Kymen sairaalan naistentautien poliklinikan ylilääkärinä työskentelevä Benyamin muutti Kairosta Kouvolaan vuonna 1996. Suomalaiset lääkärinoikeudet hän sai kaksi vuotta myöhemmin. Perheessä on vaimo ja kolme lasta.

– Asuimme yli kolme vuotta Egyptissä. Työskentelin lääkärinä ja meillä oli hyvä elintaso, mutta suomalainen vaimoni ei viihtynyt siellä. Kulttuuri oli hyvin negatiivinen naisia kohtaan ja vaimoni olisi ollut vaikea elää siellä.

”Turvattomuuden tunne on lisääntynyt. Vaimo ja tytär pelkäävät pimeän aikaan ulkoilemista.”

Viime aikoina Benyamin on pohtinut perheensä kanssa, että pitäisikö muuttaa pois Suomesta.

– Sen takia kun tuli massiivimaahanmuutto. Ihmisiä tuli kulttuurista, jossa vaimoni ei viihtynyt. Nyt samat negatiiviset kulttuuripiirteet ovat rantautuneet Suomeen. Turvattomuuden tunne on lisääntynyt. Vaimo ja tytär pelkäävät pimeän aikaan ulkoilemista.

Huonot tavat ovat jo arkea

Suomi on Benyaminin mielestä pieni maa, jossa huomaa helposti isolla joukolla tulleet vieraan kulttuurin edustajat.

– Suuressa maassa he sulautuvat paremmin väestöön ja heitä ei huomaa, mutta Suomessa korostuu Lähi-idästä tulleet huonot tavat jo arkipäivänäkin.

Benyamin tarkoittaa huonoilla tavoilla tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua Suomessa ja muissa Euroopan maissa.

– Luulen, että syynä on naisten heikko asema Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa. Naisella ei ole siellä paikkaa, vaan hän on yhteiskunnassa miehen alapuolella. Naisia ahdistellaan ja heidän elämäänsä yritetään vaikeuttaa entisestään.

Puhuttelu ja valistus eivät auta

Päättäjät ovat harjoittaneet Benyaminin mukaan liian helläkätistä turvapaikkapolitiikkaa Suomessa. Mies toivoo jämäkämpiä otteita maahanmuuttoon.

– Ikävä kyllä ei ole puututtu riittävän jämäkästi. Päättäjien pitäisi suhtautua kriittisemmin maahanmuuttajiin. Todellisessa hädässä olevia voi auttaa, mutta rikollisilta ja ilman viisumia saapuvilta pitäisi sulkea rajat.

”Ihmisen pitää tietää tänne tullessaan, että pienestäkin tyhmyydestä on seuraamuksena karkottaminen.”

Pelkkä puhuminen ja valistus eivät Benyaminin mielestä riitä suitsimaan turvapaikanhakijoiden huonoa käytöstä.

– Lähi-idän kulttuurissa ihmiset pelkäävät seurauksia. Jos henkilö tietää, että ahdistelusta ei seuraa käytännössä mitään, hän tekee sitä entistä enemmän. Puhuttelu ja valistus eivät auta. Ihmisen pitää tietää tänne tullessaan, että pienestäkin tyhmyydestä on seuraamuksena karkottaminen. Silloin henkilö miettii sata kertaa, että tekeekö jotain väärää.

Kovat otteet käyttöön

Poliisin mukaan maahanmuuttajat ovat syyllistyneet Suomessa 25 tytön ja naisen raiskaukseen. Benyamin panostaisi rikosten ennaltaehkäisyyn.

– Ikävä kyllä Suomessa odotellaan, että jotain tapahtuu ja vasta sitten mietitään mitä tehdään. Silloin raiskattujen elämä on jo mennyt pilalle. Lääkärinä tiedän, että ennaltaehkäisy on miljoona kertaa tehokkaampaa kuin hoito.

– Nyt pitäisi toimia ennen kuin tapahtuu jotain ikävää. Tarvitaan kova käsi, jos halutaan, että ahdistelu loppuu tai ainakin vähenee, Benyamin painottaa.

Rahan syytäminen ärsyttää

Sairaalaosastojen sulkeminen, vanhuksien ja eläkeläisten etuuksien leikkaaminen tai koululuokkien yhdistäminen säästöjen takia saa Benyaminin pahalle tuulelle.

– Suhtaudun säästöihin erittäin kriittisesti. Uskon, että 99 prosenttia suomalaisista ei ymmärrä niiden logiikkaa. Potilaita joudutaan siirtämään jopa suihkuhuoneeseen säästösyistä. Ihmiset kärsivät, mutta samaan aikaan perustetaan satoja turvapaikkakeskuksia, Benyamin päivittelee.

Miehen mukaan hädänalaisia voidaan auttaa, mutta mahdollisuuksien mukaan.

– Jos minulla on vain sata euroa, niin en voi tarjota 300 euroa nälkäiselle. Täytyy katsoa ensin, että omat lapset saavat ruokaa ja auttaa vasta sitten muita.

Kriittisiä kutsutaan rasisteiksi

Rasismi-sanaa on käytetty Benyaminin mielestä väärin. Pohjois-Englannissa raiskattiin yhteensä 1 400 alaikäistä useiden vuosien ajan. Raiskaajat olivat pakistanilaistaustaisia miehiä.

– Poliisi peitti kaikki tiedot useiden vuosien ajan rasismin pelon takia. En halua, että meillä Suomessa vaietaan samasta syystä. Rikoksiin syyllistynyt henkilö on rikollinen ja hänet on karkotettava sekä poistettava maasta. Se ei ole rasismia vaan täysin oikeutettu menettely. Polttopulloisku vastaanottokeskukseen on rasismia ja sitä ei voi hyväksyä.

”Rasismi-sanalle ei pidä antaa mitään sijaa, jotta se ei vaikuta meidän sananvapauteemme. Puhutaan asioista niin kuin ne ovat.”

Benyamin on joutunut rasisti nimittelyn kohteeksi esimerkiksi kirjoitettuaan kriittisesti maahanmuuttoasioista sosiaalisessa mediassa.

– Puhun oman kulttuurin huonoista tavoista – ja silti jotkut nimittävät minua rasistiksi. Rasismi-sanalle ei pidä antaa mitään sijaa, jotta se ei vaikuta meidän sananvapauteemme. Puhutaan asioista niin kuin ne ovat.

MIKA RINNE